Suç örgütü lideri ve diğer çeşitli suçlamalarla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan davası Türkiye gündeminde önemli bir yer tutuyor. Ankara’da soruşturmayla gündem olan Ayhan Bora Kaplan’ın hayatı ve mesleği de merak ediliyor. Ayhan Bora Kaplan kimdir başta olmak üzere akıllardaki tüm soruları cevapladık. İşte ayrıntılar…

Ayhan Bora Kaplan Kimdir?

Ayhan Bora Kaplan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucu suç örgütü liderliği suçuyla gözaltına alınmıştır. Çevresindeki kişiler ve örgüt üyeleri de aynı soruşturma kapsamında sorgulanmaktadır.

Ayhan Bora Kaplan, “Kaplanlar” adlı suç örgütünün liderliği kapsamında yargılanmaktadır. Önce Ankara Sincan Cezaevi’ne götürülen Kaplan’ın ardından İzmir’e nakli gerçekleştirilmiştir.

Ayhan Bora Kaplan Kimdir 3

Ayhan Bora Kaplan Kaç Yaşında? Nereli?

Ayhan Bora Kaplan kimdir sorusunun yanında memleketi de merak edilmektedir. Ayhan Bora Kaplan 1971 yılında Erzurum’da doğmuştur. Çocukluğundan itibaren Ankara’da yaşadığı bilinen Kaplan günümüzde 53 yaşındadır.

Ayhan Bora Kaplan Ne İş Yapıyor?

Ayhan Bora Kaplan’ın iş hayatına 2005 yılında bir telefon dükkanıyla atıldığı bilinmektedir. 2009 yılında bir giyim mağazası kuran Kaplan sonrasında hamburgerci ve kahve dükkanları açmıştır. Ankara’da birçok gece mekanının sahibi veya ortağı olduğu da bilinenler arasındadır.

Ayhan Bora Kaplan Kimdir 2

Ayhan Bora Kaplan Davası Nedir? Tutuklandı Mı?

Ayhan Bora Kaplan 2023 Eylül ayında Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurt dışına kaçmak üzereyken yakalanmıştır. Ayhan Bora Kaplan ve diğer örgüt üyelerinin kasten adam öldürme, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, nitelikli yapma, eziyet, suç delillerini yok etme ve suç üstlenme suçlarından hapis cezaları istenmiştir. Ayhan Bora Kaplan’a istenen ceza ise ağırlaştırılmış müebbet ve 169 yıl 6 ay hapis cezasıdır.

Ayhan Bora Kaplan davasında 28’i tutuklu toplam 61 sanığın yargılandığı bilinmektedir. Gizli tanıklar kapsamında birçok kamu görevlisi de gözaltına alınmıştır.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili açıklaması aşağıdaki gibidir:

“Gizli tanık S.S’nin ifadesinde geçen iddialarla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görev yapan 4 kamu görevlisi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca gözaltı kararı verilmiş olup, gözaltı kararı icra edilmiştir. Soruşturma işlemleri titizlikle yürütülmektedir.”

Bir diğer tanığın Ayhan Bora Kaplan hakkındaki iddiası ise şu şekildedir:

“Ben Ayhan Bora Kaplan’ı saldığı korku ve uyuşturucu ticareti nedeniyle bilirim. Hayatımı elimden alan bu kişilerden şikayetçiyim. Bu olay benim hayatımı geri dönülmez şekilde etkiledi. Beni 2 gün bir yerde alıkoydular. Ayhan dişlerimi çekti, Muhammed Kaplan ve Adnan Kaplan yardım etti.”

Gazeteciler Cemiyeti’nden lokma hayrı Gazeteciler Cemiyeti’nden lokma hayrı

Ayhan Bora Kaplan ise davada aşağıdaki cümlelere yer vermiştir:

“Müştekinin ifadesinin savcılıkta kaçta alındığını öğrenmek istiyorum. Orada hukuksuzluk yapıldı mı tespit edilsin. Aleyhime ifade verenlerin tamamında bir komiserin imzası var. Bu kişi hakkında yeniden suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum. Dün burada müşteki varken 20 organize şube polisi vardı, bugün 2-3 tane var. Neden? Müşteki farklı ifade vermesin diye. Bir vatandaşa devletin memurlarının kumpas kurmaması gerekir. Bana 'bakanlarla, bürokratlarla ilgili ifade ver' dediler vermedim.”

Ayhan Bora Kaplan ve ilgili diğer sanıklar hakkında davalar halen sürmektedir.

Muhabir: Özkan Çelik