Bursa’nın en önemli içme suyu kaynaklarından Nilüfer ve Doğancı barajlarında su seviyesi tamamen tükendi. Nilüfer Barajı’nda 60 milyon, Doğancı Barajı’nda 125 milyon metreküplük kapasiteye rağmen barajlarda su kalmadı. Kentin Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gürsu, Kestel ve Mudanya ilçelerine günlük 400-500 bin metreküp su sağlayan barajların kuruması, hem içme suyu temini hem de tarım üretimi açısından ciddi risk oluşturuyor. BUSKİ, su seviyesindeki kritik düşüş nedeniyle 12 saatlik planlı su kesintilerini uygulamaya başladı.

Baraj Doluluk Oranları Kritik Seviyede

Nilüfer ve Doğancı barajlarının doluluk oranları son bir ayda hızla düştü. 28 Eylül’de yüzde 2,33 olan doluluk oranı 12 Ekim’de yüzde 0,49’a, 15 Ekim’de yüzde 0,15’e geriledi. Son ölçümlerde ise oran tamamen sıfırlandı.

Kentteki su ihtiyacının bir kısmı Çınarcık Barajı’ndan alınan 100 bin metreküp su ile kuyular ve doğal pınar kaynaklarından karşılanıyor. Ancak bu durum, şehirde planlı su kesintilerini zorunlu kılıyor.

12 Saatlik Planlı Su Kesintisi Uygulanıyor

Su seviyesindeki kritik düşüş nedeniyle BUSKİ, 1 Ekim’den itibaren Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, Gürsu ve Kestel ilçelerinde 12 saatlik planlı su kesintileri uyguluyor. Yetkililer, vatandaşlardan tasarruflu su kullanımına dikkat etmelerini istedi.

Kaynak: Haber merkezi