Asgari ücret temmuz zammı için gözler yapılacak açıklamalara çevrilmişti. Asgari ücretli çalışanların merakla beklediği açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. İşte o açıklamada yer alan bilgiler...

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM NE ZAMAN OLACAK?

Kamuoyunda bir süredir devam eden asgari ücrete ara zam tartışmalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan noktayı koydu. Erdoğan bugün AK Parti'nin Meclis'teki Grup Toplantısı'nda, asgari ücrete Temmuz'da ek zam yapılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapılacağını resmen açıkladı. Erdoğan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) AK Parti Grup Toplantısı'nda "Temmuz'da asgari ücrete zam var." dedi.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLACAK?

"Temmuz ayında asgari ücrete zam yapacağız." Erdoğan'ın bu sözleri, AK Parti seçim beyannamesinde yer alan "geçen yıl olduğu gibi bu yıl da temmuz ayında asgari ücrete zam yapacağız" ifadesi. Gözler şimdi temmuz ayında, asgari ücrete yapılacak ara zamda.

Çalışma Ekonomisti Tarkan Zengin, yapılacak ara zamma sebep olarak, “Ülkedeki enflasyon oranı, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, çalışanların satın alma güçlerindeki durum, geçinme endeksleri” şeklinde parametreleri sıraladı.

İşte tüm bu parametreler masada asgari ücrete temmuz zammı için, Asgari Ücret Tespit Komisyonu taraflarından Türk-İş'in son rakamlarına göre, asgari ücret, açlık sınırının bin 84 lira altında kaldı. Zengin, “Bu ihtiyaç özellikle çalışanlardan geliyor, sendikalardan bu talep geliyor” ifadelerini kullandı.

Ocak, şubat ve mart ayı enflasyon farkı %12, buna nisan, mayıs ve haziran enflasyonu da eklenecek ve bu doğrultuda asgari ücrete temmuz ayında zam yapılması bekleniyor. Öne çıkan oransa %20 ve eğer asgari ücrete %20 zam gelirse, asgari ücret çift haneyi görecek ve 10 bin 207 liraya çıkacak. Tarkan Zengin bu beklentisini “Nisan, mayıs ve haziran bu üç aylık gerçekleşecek enflasyon oranlarına baktığımızda ben %20 ile 30 arasında bir rakam olma ihtimalini daha kuvvetle muhtemel görüyorum” sözleriyle açıkladı. CNN TÜRK

Editör: Onur Yılmaz