Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde, Arçelik A.Ş. 2025 yılının üçüncü çeyreğinde 2,3 milyar TL zarar açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde zarar 6,4 milyar TL seviyesindeydi. Böylece şirket, önceki yıla göre zararda iyileşme kaydetse de, piyasa beklentilerinin üzerinde bir kayıp açıkladı.

Piyasa analistleri, Arçelik’in bu dönemde yaklaşık 1,1 milyar TL zarar açıklamasını bekliyordu. Ancak yüksek finansman giderleri, şirketin performansını olumsuz etkiledi. Arçelik’in 2025 üçüncü çeyrek finansman giderleri 6,6 milyar TL’ye ulaşırken, net parasal pozisyon kazançları 3,7 milyar TL ile bu etkiyi sınırlı düzeyde dengeledi.

İlk Dokuz Ayda 7,7 Milyar TL Net Zarar

Arçelik’in Ocak–Eylül 2025 döneminde toplam zararı 7,7 milyar TL olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde 17,9 milyar TL net kâr elde eden şirketin gelir kalemlerinde ise düşüş yaşandı.

Bu dönemde şirketin hasılatı yüzde 5,9 azalarak 379,3 milyar TL’ye, brüt kârı ise yüzde 2,6 düşüşle 108,9 milyar TL’ye geriledi.

FAVÖK Beklentilerin Üzerinde Geldi

2025’in üçüncü çeyreğinde Arçelik’in FAVÖK’ü (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) 9,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam piyasa beklentisi olan 8,8 milyar TL’nin üzerinde olurken, yıllık bazda yüzde 37, çeyreksel bazda ise yüzde 27,2 artışa işaret etti.

FAVÖK marjı, artan brüt kârlılık ve yeniden yapılandırma adımlarının katkısıyla yüzde 7,5 seviyesine ulaştı. Şirketin düzeltilmiş FAVÖK marjı ise 2,5 puanlık artışla yüzde 7 seviyesine yükseldi.

Satış Gelirlerinde Gerileme

2025 üçüncü çeyrekte satış gelirleri yıllık bazda yüzde 11,4 düşüşle 121,3 milyar TL oldu. Cirodaki düşüşte uluslararası piyasalardaki hacim daralması ve fiyatlama baskıları etkili oldu.

Türkiye’de talep ılımlı seyrederken, ürün karmasındaki dezavantajlı yapı ve fiyatlama zorlukları gelirleri aşağı çekti. Batı Avrupa satışlarının toplam gelirdeki payı yüzde 35 ile Türkiye’yi geride bıraktı. Türkiye cirosu ise yüzde 8,5 daralarak 39,2 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Brüt Kar Marjı Korundu

Arçelik’in 2025 üçüncü çeyreğinde brüt kârı 36,2 milyar TL olarak açıklandı. Bu, yıllık bazda yüzde 2,5 düşüş, çeyreksel bazda ise yüzde 5 artış anlamına geliyor. Brüt kar marjı ise yüzde 28,08 seviyesinde korundu.

Kaynak: Haber merkezi