Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem, on binlerce can kaybına yol açarken, bölgede devam eden çalışmalardan güzel haberler de geliyor. Çalışmaların 8’inci gününde enkazların altından sağ kurtarılan insanların varlığı umut olmaya devam ederken, o canların kurtarılmasında önemli paya sahip olanların arasında Manisa AKUT ekibi de var. Manisa AKUT Sorumlusu Sermet Gezenerler hala bölgede devam eden arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gezenerler, sadece Manisa ekibi olarak Osmaniye’de ilk gün 3 kişinin enkazdan canlı çıkmasını sağladıklarını ifade etti. Gezenerler, Manisa, Denizli ve Kuşadası ekibiyle birlikte de ikinci gün 50’nin üstünce vatandaşı canlı olarak kurtardıkları bilgisini verdi. Manisa ekibinin hala deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına devam ettiğini açıkladı.

Burhan AKDEMİR -  ÖZEL

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler, 10 ilde yıkıma yol açtı. Aradan geçen bir haftalık sürede bölgede çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, Manisa AKUT da ilk andan itibaren bölgeye giderek arama-kurtarma faaliyetlerine katıldı.

MANİSA AKUT Sorumlusu Sermet Gezenerler, bölgede yapılan çalışmalarla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Depremin meydana geldiği ilk gün, 6 kişilik ekiple bölgeye ulaştıklarını ifade eden Gezenerler, “AFAD’ın yönlendirmeleriyle ilk gün Osmaniye’ye ulaştık. 6 kişi ulaşabildik.  Askeri kargo uçağına öncelik AFAD’ın ekipleri bindi. Kalan ekibimiz karayoluyla geldi. Ekibin geri kalanı depremin ikinci günü sabah 07.00 gibi bölgeye ulaşabildiler. İlk gün, 9 yaşında bir çocuğumuzu canlı olarak kurtardık. 4 kişi de cansız çıkarıldı. Ertesi gün Hatay’da akşama kadar 50’nin üzerinde vatandaşımızı enkaz altından canlı olarak kurtardık. Bu çalışmalarımızı Manisa, Denizli ve Kuşadası ekibi ortak çalışmasıyla yürüttük. Ekipte bulunan 80’e yakın kişi ile birlikte çalıştık. Sadece AKUT Manisa olarak 14 kişiyi canlı çıkardık. Bunun haricinde, bizim destek olduğumuz ancak kaydını tutmadığımız operasyonlar da var. Rakam çok yüksek. Şu anda bölgede olan arkadaşlarımız var. Onlar çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde, çalışmalar bittikten sonra bütün rakamları ve detayları açıklama fırsatı bulabiliriz. Şu anda verdiğimiz bilgiler yapılan çalışmaların tamamını yansıtmaz” dedi.

AKUT MANİSA ENKAZ ALTINDA KALANLARI KURTARDI

AKUT Ege Bölge Sorumlusu olarak deprem bölgesinde görev yapan Manisa eski sorumlusu ve AKUT gönüllüsü Hakan Özcan da, “Osmaniye ve İslahiye’de görevlendirildik. Depremin ilk günü sabah bölgedeydik. AKUT Manisa ekibi ilk etapta 22 kişiydi. Sonra 30’un üstüne çıktı. İlk gittiğimiz gün 3 çocuk ve annesi vardı. Anneyi kurtardık fakat 3 çocuğu hayatını kaybetmişti. Anneyi, 8 saatlik bir çalışmayla kurtardık. O anne, 3 çocuğunu kaybettiği o anları canlı canlı izledi. Yaşadığı büyük acıya rağmen sergilediği duruş takdire şaşan bir yüreklilik olarak hafızamdan silinecek gibi değil. Ben, Manisa, Kuşadası, Seferihisar, Yarımada ekiplerinin başındaydım. Bu ekiplerle birlikte Osmaniye ve İslahiye’de çalışmalara katıldım” dedi.

AKUT GÖNÜLLÜSÜ OLMAK İSTEYENLERE ÇAĞRI!

AKUT’a gönüllülük çağrısı da yapan Özcan, “Deprem sabahı itibariyle AKUT’a katılmak istiyoruz şeklinde telefonlar aldık. Ne yazık ki bu tür afetlerin farkına geç varıyoruz. Ama afet yaşandıktan sonra AKUT’a gönüllü olmayı istemek çok geç olabiliyor. Daha öncesinde eğitim alıp hazırlıklı olmak gerekiyor. Çünkü eğitimli olmayanları bölgeye götüremeyiz. 18 yaşını geçmiş olan her Türk vatandaşı AKUT’a gönüllü olabilir. AKUT Manisa binamıza gelerek kayıt olabilirler. Her perşembe günü toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda eğitimler veriliyor. Hafta sonları da konuya göre uygulama eğitimleri yapılıyor. Sıfırdan başlamak isteyen bir insan bile gelip bu eğitimleri almaya hemen başlayabilir” diye konuştu. 

Editör: Onur Yılmaz