31 Mart 2024 yerel seçimlerine yönelik hazırlanan AK Parti'nin seçim beyannamesi, 8 ana başlık altında Türkiye'nin geleceğine dair vizyonunu ortaya koyuyor. Beyannamenin ana sloganı "Türkiye Yüzyılı Şehirleri için Gerçek Belediyecilik" olarak belirlenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi yeni ek binasında düzenlenen toplantıda beyannamenin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

2024 AK Parti Seçim Beyannamesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen 2024 yerel seçimleri AK Parti Seçim Beyannamesi toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine yönelik hazırlanan AK Parti Seçim Beyannamesi 8 ana başlık altında oluşturuldu.

  • AK Parti Yerel Yönetim Vizyonu
  • Katılımcılık, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik
  • Dirençli Şehirler
  • Türkiye Yüzyılı’nda Şehir ve Çevre
  • Toplumsal Refah Öncelikli Şehir Ekonomileri
  • Duyarlı ve Kapsayıcı Sosyal Belediyecilik
  • Kültür Üreten Şehirler
  • Hizmet ve Eser Belediyeciliği

AK Parti Yerel Yönetim Vizyonu

Birinci bölümde, AK Parti'nin belediyecilik anlayışı ve vizyonu tarihsel ve kavramsal çerçevede temellendirildi. "Yenilikçi ve Öncü Yerel Yönetimler" ile "Reformcu ve Değişim Odaklı Yaklaşım" alt başlıkları altında ele alınan bu bölümde, Gerçek Belediyecilik anlayışının temel ilkeleri ve icraat politikaları özetlendi.

Katılımcılık, Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik

İkinci bölümde, AK Parti iktidarı döneminde gerçekleşen demokratik dönüşümler ele alındı. "Katılımcı Uygulamalar", "Yönetime Katılımda Dijitalleşme", "Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik" başlıkları altında incelenen bu bölüm, halkın yönetim süreçlerine etkin katılımını vurguluyor.

Dirençli Şehirler

Bu bölümde, AK Parti Belediyeciliği fiziksel, ekonomik, toplumsal, çevresel ve kurumsal boyutlarıyla ele alındı. 21 yılda yerel yönetimlerde yapılan icraatler sıralanırken, "Yerinde Yeni Yaşam" ve "Kentsel Risk Kalkanı" alt başlıklarıyla şehirlerin dirençli hale getirilmesi vurgulandı.

Türkiye Yüzyılı’nda Şehir ve Çevre

2024 yerel seçimlerine yönelik yeni vizyon ve vaatlerin ortaya konulduğu bu bölüm, çevresel faktörleri göz önünde bulundurarak şehirlerin sürdürülebilir kalkınmasını ele alıyor. "Kimlikli Şehirler", "Gelişim Odaklı, Değer Üreten Şehirler", "Enerjisini Doğadan Alan Şehirler" gibi alt başlıklarla çeşitlenen bu bölüm, modern şehircilik anlayışının temelini oluşturuyor.

Toplumsal Refah Öncelikli Şehir Ekonomileri

Bu bölümde "Toplumsal Refah Öncelikli Şehir Ekonomileri" hedefiyle, dijitalleşme, akıllı ekonomi ve yerel kalkınma gibi kavramlar ele alınıyor. "Dijitalleşme ve Akıllı Ekonomi", "Yeşil Ekonomi Ve Yeşil Kalkınma" gibi alt başlıklar, şehir ekonomilerinin sürdürülebilir ve toplumsal refah odaklı olarak nasıl şekillendirileceğini açıklıyor.

Duyarlı ve Kapsayıcı Sosyal Belediyecilik

Bu bölümde huzurlu toplumsal yapı ve Türkiye'nin yüzyılının gerçek sosyal belediyecilik anlayışı ele alınıyor. "Şefkate dayalı gerçek belediyecilik", "Adalete dayalı gerçek belediyecilik" gibi kavramlar altında şekillenen bu bölüm, sosyal belediyeciliğin manevi ve maddi olanaklarla uyumlu bir şekilde nasıl sürdürüleceğini vurguluyor.

Kültür Üreten Şehirler

Kültür, medeniyet, tarih ve kimlik gibi manevi miraslar üzerinden şekillenen bu bölümde, "Şehirde Kültürel Kalkınma" ve "Kültür Belediyeciliği" alt başlıklarıyla kültürün şehir yaşamına katkısı ele alınıyor. UNESCO Dünya Miras Listesindeki eserlerden, dijital deneyim müzelerine kadar birçok projenin tanıtıldığı bu bölüm, şehirlerin kültür üretme potansiyelini vurguluyor.

Hizmet ve Eser Belediyeciliği

Son bölümde alt ve üstyapı, imar ve planlama, sosyal konut ve kentsel dönüşüm, coğrafi bilgi sistemleri, ulaşım, afet ve kriz yönetimi gibi konular ele alınıyor. Bu başlık altında şehirlerin altyapı, konut ve ulaşım gibi temel hizmetlerle donatılmasına vurgu yapılırken, AK Parti'nin geçmiş dönemde gerçekleştirdiği hizmet projeleri öne çıkarılıyor.

AK Parti'nin 2024 yerel seçim beyannamesi, partinin vizyonunu ve hedeflerini detaylı bir şekilde ortaya koyarken, Türkiye'nin şehirlerinin geleceğini şekillendirmek adına atılacak adımları açıkça ifade ediyor.

Kaynak: Özkan Çelik