Siyaset Bilimci ve Akademisyen Burak Cop, Manisa’da önemli açıklamalarda bulundu. Yaklaşan seçim sürecine değinen Cop, 6’lı Masa’nın şu ana kadar uyum içinde hareket ettiğini ifade etti. Yapılan hataların da olduğunu dile getiren Cop, “Yapılan hatalardan da ders alındığı görüşündeyim. Seçime kalan 4 aylık süreçte ivedilikle ortak adayın ilan edilmesi, ardından da halka güven verecek yokluktan, belirsizlikten çıkış imkanı sunacak ekonomik ve sosyal program ilan edildiğinde önümüzdeki seçimlerde Türkiye’nin beklediği ve ihtiyaç duyduğu değişimin gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin öncülüğünde, CHP Şehzadeler ve Yunusemre İlçe Başkanlıkları’nın da katkılarıyla; Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında düzenlenen ‘Türkiye ve Devrim Şehitleri’ paneline katılmak üzere Manisa’ya gelen Siyaset Bilimci Burak Cop, gazetemiz Manisa Olay ve internet haber sitemiz www.manisakulishaber.com’u ziyaret etti.

Burak Cop’a ziyaretinde CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Şadiye Uysal ve parti yöneticileri de eşlik etti.

Yazı İşleri Müdürümüz Esra Kale’nin de hazır bulunduğu ziyarette konuşan Siyaset Bilimci ve Akademisyen Burak Cop gündemi değerlendirdi.

“‘KADER SEÇİMİ’ TABİRİNE EN UYGUN SEÇİM”

Yaklaşan seçim sürecine ilişkin açıklama yapan Cop, “Türkiye’de adettendir her seçime ‘Kader seçimi, bu seçim çok önemli’ demek. Fakat şu ana kadarki siyasi tecrübemi de dikkate alarak, bu tanıma en uygun seçimin bu seçim olduğunu düşünüyorum. Bu tabiri en çok hak eden seçimin arifesindeyiz. Burada Türkiye’yi kimin yöneteceğinden çok nasıl yönetileceğine karar verecek vatandaşlar. Sistemi seçecekler. Eksiğiyle gediğiyle Türkiye’nin 19’uncu yüzyıla kadar uzanan parlamenter geleneği var. Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan. 1909 yılında padişahın yetkilerini kısıtlayıp meclisi güçlendiren önemli anayasa değişiklikleri yapılmıştı. 2017’de bir kırılma yaşandı ve sonuçları ortada. AK Parti’nin başarılı ya da başarısız olduğu değerlendirilirken ülkeyi getirdikleri noktadan çok, kendi vaatleriyle kendi gerçekleştirdiklerini karşılaştırmak lazım. Ne vaat etmişler, ne olmuş? ‘Bu kardeşinize verin bu yetkiyi, dövizle, enflasyonla faizle nasıl uğraşılıyormuş görün’ dendikten birkaç yıl sonra bütün göstergelerde kötüye gidiş söz konusu oldu. AK Parti iktidara geldiğinde enflasyon yüzde 29’du. Şimdi vaat ettikleri enflasyon yüzde 30. Her açıdan kötüye gitmiş bir ülke” şeklinde konuştu.

“İVEDİLİKLE ORTAK ADAYIN İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR”

Seçim sürecinde muhalefetin işinin kampanya ürütmek anlamında zor olduğuna değinen Cop, şöyle devam etti: “Çünkü AK Parti’nin kendi vaat ettikleriyle gerçekleştirdiklerini yan yana koymak ne kadar başarısız olduklarını göstermek için yeterli. Ancak milletten güçlü bir destek almak için iktidarın başarısızlığını vurgulamak yetmez. Umut da vermek gerekiyor. İstikrar unsurunu da ortaya koymak gerekiyor. İnsanlar daha iyi bir ülke ve daha iyi şartlara da yönelirler. 6’lı masa ilmek ilmek bu süreci örüyor. Kolay bir iş değil. Böyle bir siyasi uzlaşma örneği olmadı. Bu nedenle yer yer tökezlemeler oluyor. Buna rağmen Millet İttifakı’nın başarabildiklerinin, başaramadıklarından daha fazla olduğun düşünüyorum. Yapılan hatalardan da ders alındığı görüşündeyim. Seçime kalan 4 aylık süreçte ivedilikle ortak adayın ilan edilmesi, ardından da halka güven verecek yokluktan, belirsizlikten çıkış imkanı sunacak ekonomik ve sosyal program ilan edildiğinde önümüzdeki seçimlerde Türkiye’nin beklediği ve ihtiyaç duyduğu değişimin gerçekleşeceğini düşünüyorum.”

“MANİSA POTANSİYELİNE ULAŞAMIYOR”

Manisa’ya ilişkin izlenimlerini de aktaran Cop, şöyle konuştu: “Manisa öteden beri tarım ve sanayi şehri. Coğrafi konumu itibariyle potansiyeli çok yüksek. Gelişmiş de bir şehir. Ama potansiyelini hakkıyla gerçekleştirdiği görüşünde değilim. Turizm bakımından bile çok daha üst noktalarda olabilecekken maalesef o seviyede değil. Tanıtımı çok daha iyi yapılabilirdi. Burası çok daha güzel politikalarla yürütülebilecek bir kent olabilirdi. Büyük potansiyeli var, ama bir kısmı hayata geçiriliyor. Umuyorum ki Manisa da Türkiye’de başlamasını beklediğimiz yeni siyasi süreçte hak ettiği yeri alacaktır.”

Editör: Onur Yılmaz