İzmir’in Tire ilçesinde incir hasadı öncesinde tarım işçilerinin ücretleri belli oldu. Hasat döneminde yatılı olarak görev yapacak bekçi işçiler için 33 günlük çalışma karşılığında 110 bin TL ödeme yapılması kararlaştırıldı. Belirlenen rakam, incir sezonunda tarım işçiliği ücretleri arasında dikkat çeken bir seviyeye ulaştı.

İncir bahçelerinde hasat hazırlıkları sürerken, üreticiler ve işçiler arasında sezon öncesi çalışma koşulları da netleşmeye başladı. Komisyon üyelerinin aldığı karar doğrultusunda farklı görevlerde çalışacak işçiler için uygulanacak ücretler belirlendi.

33 günlük çalışmanın karşılığı 110 bin TL olacak

Tire’de incir hasadı süresince yatılı olarak çalışacak bekçi işçilerinin ücreti 110 bin TL olarak belirlendi. Buna göre bekçi olarak görev yapan işçiler, 33 günlük çalışma karşılığında toplam 110 bin TL kazanacak. Belirlenen ücret, hasat döneminde bahçelerde yatılı olarak görev yapan ve ürünün korunmasından sorumlu işçiler için uygulanacak.

Günlük kazanç yaklaşık 3 bin 333 TL’ye denk geliyor

33 günlük çalışma karşılığında 110 bin TL olarak belirlenen ücret, günlük ortalama kazanç üzerinden hesaplandığında yaklaşık 3 bin 333 TL’ye denk geliyor.

Çırpıcı ve toplayıcılara günlük 2 bin TL

Hasat sırasında görev yapacak çırpıcı ve toplayıcı işçilerin günlük yevmiyesi ise 2 bin TL olarak belirlendi. Açıklanan ücretin dayı başı ve nakliye dahil net tutar olduğu belirtildi.

Sepetçi ve taşıyıcıların ücreti pazarlıkla belirlenecek

İncir hasadında görev alan sepetçi ve taşıyıcı işçilerin ücretleri ise sabit bir rakama bağlanmadı. Bu işlerde çalışacak kişilerin alacağı ücretin pazarlık usulüyle belirlenmesi kararlaştırıldı. Tire’de incir hasadının başlamasıyla birlikte belirlenen ücretlerin uygulanması ve işçi hareketliliğinin artması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi