AK Parti kongresi bitti. Binali Yıldırım delegelerin oyları ile Genel Başkan seçildi. Ayağının tozu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gitti. Hükümeti kurma görevini aldı ve çalışmalarına başladı. Bugün yarın yeni kabine belli olacak. Ancak kongre ile ilgili çeşitli yorumlar yapılmaya devam ediliyor. Kongreye katılmayan Bülent Arınç, Manisa'da bunun nedenini açıkladı. Arınç, "Yakama takacağım karta baktığımda geçmiş dönem milletvekili olarak nitelendirildiğimi gördüm. Geçmiş dönem milletvekiliyim, ama aynı zamanda geçmiş dönem TBMM Başkanı be geçmiş dönem Başbakan Yardımcısıyım. Benim yerimi iyi tayin edememişler. Aklıma kötü şeyler gelmiyor değil" dedi.
KONGRE GÜNÜ MANİSA'DAYDI
Bülent Arınç'ın siyasete ara verirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ters düştüğü yaptığı açıklamalarından biliniyor. En son üniversitede yapacağı konuşma bile son dakikada iptal edilmişti. Bunu içine sindirmesi mümkün değildi. Gereken cevapları vermekten çekinmeyen bir siyasetçi ve AK Parti içinde bir değerdir. Hafta sonu Arınç Manisa'daydı, iki nikah törenine katılmak için geldi. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi'nin kızının ve Refah Partisi İl Başkanlığı yapan Osman Hayri Çertürk'ün oğlunun nikah törenlerine katıldı. Kendisini Arena Düğün Salonu'nun kapısında karşıladım, eşi Münevver hanım ve uzun süre danışmanlığını yapan Mehmet Büker ile birlikte.
AHDE VEFA
Bülent Arınç ahde vefaya önem verir. Gençlik yıllarında, Kemal Çelebi'nin babası Turgut Çelebi'nin Saruhan Kitabevi'nde geçirdiği günlerini unutmaz. Rahmetli Turgut Çelebi, benim de Turgut amcamdır. Arınç, bu vefası nedeniyle Kemal Çelebi'nin kızının nikahına gelmişti. Nikah töreninde Çevre Bakanlığı yapan Rıza Akçalı ve Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Yaşar Coşkun'la birlikte oturduk.
BASIN MERAK ETTİ
Başkent'te AK Parti Genel Kurulu vardı, Bülent Arınç Manisa'daydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızının nikahının yapıldığı gün de Manisa'daydı. Durum böyle olunca, basın mensuplarının da bunun nedenini sormak görevleriydi. Doğan Haber Ajansı'ndan İlker Kılıçaslan, Nermin Uçtu ve İhlas Haber Ajansı'ndan Aykut Yeniçağ bunu sorma gereğini hissetti. Nikah töreni başlamak üzereyken Arınç, "Nikah sonrası görüşelim" dedi. Nikaha her zaman olduğu gibi Nezih Varol'la gitmiştim, hemen O'na yanımdan ayrılmamasını, Arınç'ın açıklama yapacağını söyledim.
NİKAH TÖRENİ BAŞLADI
CBÜ Rektörü Ahmet Kemal Çelebi'nin kızının nikah töreni sade ve güzel oldu. Baba Kemal, kızı İkbal'e uzun süre sarıldı. Duygu yüklüydü. Amcası Mustafa Çelebi nikah şahidiydi. Arınç aileyi tebrik ettikten sonra bahçeye çıktı. Ben ve Mehmet Büker de Bülent Arınç'ın AK Parti kongresine neden katılmadığını ifade ettiği açıklamasını birlikte izledik.
NEDENİNİ AÇIKLADI
Arınç, AK Parti kongresini değerlendirdi. Bu kongrenin Cumhurbaşkanı'nın direktifleri ile gerçekleştiğini ve Erdoğan'a büyük sorumluluk yüklediğini ifade etti. Bülent Arınç, "Kongrede 20 aylık bir Başbakan'ın kendi açısından da 'Bu benim kararım değildir' demesine göre ve bir kongre ile bitiyor olması, kafalarda pek çok soru işaretini taşıyacak. Ben her şeyin olup bittiğini, ama Cumhurbaşkanımızın, hükümetin mutlaka başarılı olması gerektiğini düşündüğünü zannediyorum. Çünkü Sayın Binali Yıldırım ve O'nun hükümeti başarılı olursa, ki temenni ediyorum başarılı olur, başarı hanesi Cumhurbaşkanımıza yazılacaktır. Ama Allah saklasın iç ve dış politikalar Türkiye'de yaşanan olaylar küçük de olsa başarısızlığı getirdiği takdirde bu da Cumhurbaşkanımızın hanesine yazılacaktır. Bir Ak Partili olarak hükümetimizin başarılı olmasını isteriz. Şu andan itibaren hükümete Ak Parti'ye başarı konusunda nasıl bir katkı olacaksa, nasıl bir ihtiyaç duyuluyorsa her zaman emre amade olduğumuzu bildirmek isterim. "İşin iki boyutu var. Daha önce Cumhurbaşkanımızın görevini Sayın Davutoğlu'na devrettiği kongreyi bir vefa kongresi olarak değerlendirmiştim. Bütün coşkumuzla, heyecanımızla o kongrede bulunmuş, oyumuzu kullanmıştık. Ama bugün yapılan kongre bir vefa kongresi değil veda kongresidir. Ben duygusal bir insanım. Vedadan yana değilim, vefadan yanayım. Ama vefadan yana olduğumu göstermek için de bir şey yapmalıydım, onun için de Manisa'ya geldim. Biz bu partinin emektarıyız, bu partiye hayat veren her işin içinde olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Sıfatlarımızı da onlar tayin etmiyorlar. Millet bizi bu noktaya getirdi, en azından vefa olarak buna sahip çıksınlar" dedi.
Türkiye'nin yetiştirdiği duayen siyasetçilerden, Manisa'nın da medar-ı iftiharı Bülent Arınç, ahde vefa için geldiği Manisa'dan yeni dönem siyasetçilere de ahde vefa dersi vermiş oldu. Yeni dönem siyasetçilerin, özellikle de yeni Başbakan Binali Yıldırım'ın kültürümüzde de büyük değere sahip ahde vefa duygusuna önem vermesi gerekir. Türk insanı ahde vefa gösteren siyasetçilere uzun yıllar saygı ve sevgi duyuyor.