Günümüzde sağlık gündemini meşgul eden bir tehdit ortaya çıktı: "Zombi Geyik Hastalığı". Geçtiğimiz yıl ABD'nin Wyoming eyaletinde tespit edilen bu hastalık, sadece yüzlerce hayvanı etkilemekle kalmayıp bilim dünyasını da endişelendiriyor. Uzmanlar, zombi geyik hastalığının insanlara da bulaşma riskine dikkat çekiyor ve bu durumun yavaş ilerleyen bir felakete dönüşebileceği uyarısında bulunuyor. Peki, Zombi Geyik Hastalığı nedir, Zombi Geyik Hastalığı insana bulaşır mı?

Zombi Geyik Hastalığı Nedir?

Bilim insanları, geçtiğimiz yıl ABD'nin Wyoming eyaletinde ortaya çıkan ve yüzlerce hayvanı etkileyen "zombi geyik hastalığı"nın insanlara da bulaşabileceği uyarısında bulundu. Hastalık, canlıları ağzı salyalı, uyuşuk, tökezlemiş ve boş bakışlarla bırakarak kendine özgü belirtilerle tanınıyor. Wyoming eyaletinde yaşayan 800 geyikte görülen bu hastalık, bilim insanları tarafından "yavaş ilerleyen bir felaket" olarak değerlendiriliyor ve hükümetleri hastalığın insanlara yayılma riskine karşı hazırlıklı olmaya çağırıyor.

Zombi Geyik Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Kronik israf hastalığı (CWD) olarak adlandırılan zombi geyik hastalığını araştıran Dr. Cory Anderson, "İngiltere'deki deli dana hastalığı salgını, bir gecede, örneğin çiftlik hayvanlarından insanlara yayılma olayı gerçekleştiğinde işlerin nasıl çığırından çıkabileceğinin bir örneğini sundu. Benzer bir şeyin gerçekleşme potansiyelinden bahsediyoruz. Kimse bunun kesinlikle olacağını söylemiyor ama insanların hazırlıklı olması önemli." ifadelerini kullandı. Hastalığın insanlara bulaşma riski göz önüne alındığında, bilim insanları, zoonotik hastalıklara karşı genel bir hazırlık yapılması gerektiğini vurguluyor. Özellikle, İngiltere'deki deli dana hastalığı salgını sonrasında alınan dersler ve tecrübeler, benzer durumların önlenmesi adına önem taşıyor.

TOKİ 2 Kültür ve Sanat Merkezi kursiyerlerinin eserleri görücüye çıktı TOKİ 2 Kültür ve Sanat Merkezi kursiyerlerinin eserleri görücüye çıktı

Zombi Geyik Hastalığı Bulaşıcı Mı?

Wyoming'deki zombi geyik salgını haberi, biyoteknoloji şirketi Ginkgo Bioworks'un 2050 yılında hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların ölümcül etkilerinin 2020'ye kıyasla 12 kat artabileceği yönündeki uyarısının ardından geldi. Bilim dünyası, küresel ısınma ve ormansızlaşmanın neden olduğu değişikliklerin, zoonotik hastalıkların daha sık ortaya çıkmasına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Grup tarafından yapılan araştırmaya göre, 1963 ile 2019 yılları arasında salgın hastalıklar her yıl neredeyse yüzde 5, ölümler ise yüzde 9 oranında arttı. 

Kaynak: Haber Merkezi