Manisa’da faaliyet gösteren Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği, emekli uzman çavuşların uzun süredir devam eden sosyal ve ekonomik mağduriyetlerini gündeme taşıdı. Dernek Başkanı Ahmet Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte uzman çavuşların taleplerinin karşılık bulmasını beklediklerini ifade etti. Erdoğan, yıllardır görevde büyük fedakârlıklar yapan uzman çavuşların emeklilikte aynı karşılığı göremediğini vurguladı.

Ahmet Erdoğan, uzman çavuşların karşı karşıya kaldığı mağduriyetleri şöyle sıraladı: Kadrosuz bir statüde görev yapmaları, özlük haklarının tanınmaması, emeklilikte açlık sınırının altında maaşla geçinmek zorunda kalmaları, çoğu zaman ek iş yapmak zorunda olmaları, 45 yaşında, çocukları üniversite çağında olmasına rağmen birinci derece ve 3600 ek göstergeden yararlanamamak

Erdoğan, yeni başlayan personelle 20 yıllık uzman çavuşun aynı maaşı almasının kamu görevlileri arasında adaletsizliğe yol açtığını belirtti.

SOSYAL HAKLAR VE KAMUSAL İMKANLARDA EŞİTSİZLİK

Dernek Başkanı, TSK’nın diğer statüleri ile aynı operasyonlara katılan uzman çavuşların orduevlerinden, askeri kamplardan ve sosyal tesislerden faydalanamamasını büyük bir adaletsizlik olarak nitelendirdi. Ayrıca: Kıdemlerin rütbeden sayılmaması, mesleki güvencenin olmaması, sağlık, atama ve sicil yönetmeliklerinin eksikliği lojmanlardan eşit şekilde yararlanamamak gibi sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

EMEKLİLİKTE GEÇİM SIKINTISI VE SOSYAL DESTEK TALEPLERİ

Ahmet Erdoğan, emekli uzman çavuşların geçim sıkıntısı yaşadığını ve sosyal haklarının yeterince sağlanmadığını vurguladı. Özellikle şehit ve gazilere yönelik desteklerin artırılması gerektiğini dile getirdi:

“Şehitlerimizin cenazelerinde gösterilen hassasiyetin, yaşarken de hak temelli sosyal desteklerle sürdürülmesini bekliyoruz.”

Erdoğan, devletin sözleşmeli memurlara kadro verirken 39 yıldır uzman çavuşlara kadro verilmemesinin vicdanları yaraladığını da sözlerine ekledi.

Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği Manisa İl Başkanı, TBMM’deki tüm milletvekillerini uzman çavuşların sorunlarına duyarlılık göstermeye davet etti ve taleplerin karşılık bulmasını istedi.

Muhabir: Özkan Çelik