Araç sicil ve tescil sistemi üzerinden yapılan sorgulamalarda yeni bir döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan Noterlik Kanunu Yönetmeliği değişikliğiyle birlikte, daha önce ücretsiz yapılan birçok işlem artık ücret karşılığında gerçekleştirilecek.

Her yıl zamlanacak!

Yeni düzenlemeye göre, araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin kişi ve kurumlarla paylaşılması artık ücretli olacak. Sorgu veya dönen kayıt başına Türkiye Noterler Birliği tarafından 2 TL işlem ücreti tahsil edilecek.

Bu ücretin sabit kalmayacağı, her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacağı da yönetmelikte açıkça yer aldı. Böylece sorgu maliyetleri yıllar içinde değişkenlik gösterecek.

Bu düzenlemeden kimler muaf olacak?

Düzenleme kapsamında bazı istisnalar da getirildi. Gerçek ve tüzel kişiler, yıl içinde her bir araç için yapacakları ilk sorguda ücret ödemeyecek. Ayrıca kamu kurumları, idareler ve belediyeler de bu ücretlendirmeden muaf tutulacak.

Öte yandan veri paylaşımı konusunda da yeni bir çerçeve çizildi. Bilgilerin verilebilmesi için talepte bulunan kişi veya kurumun hukuki gerekçeye sahip olması ve veriyi bir hakkın tesisi, kullanılması ya da korunması amacıyla istemesi zorunlu hale getirildi.

Yeni düzenlemeyle birlikte araç sorgulama işlemleri artık ücretsiz olmayacak ve her yıl artan bir maliyetle yapılacak. Uygulama, veri erişimini belirli şartlara bağlarken kamu ve bireysel kullanım arasında da farklı bir denge oluşturuyor.

Kaynak: Haber Merkezi