Çocuklar için tehlike arz eden uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Çocuklar ve gençler arasında hızla yayılan Mavi Balina ve Momo’dan sonra SimSimi isimli uygulama ortaya çıktı. Bir arkadaş edinme platformu olarak bilinen SimSimi yapay zeka teknolojisi kullanarak kullanıcılarla sohbet ediyor. Ancak uygulamada çocuklar cinsel içerikli mesajlar ve tehditlere karşı karşıya kalırken konum bilgisi özelliği sayesinde kullanıcıların ev adreslerine kadar ulaşabiliyorlar. Uzmanlar, SimSimi isimli uygulamanın çocuklar için ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.

ÇOCUKLARI UYKUDA KAÇIRIP SATIYORUZ

Uygulamadaki bir konuşmada, kullanıcının “Nasılsın” ve “Görevin nedir?” sorularına gelen cevaplar oldukça rahatsız ediciydi. Cevapta, çocuklarının konumlarına ulaşarak adreslerine gidildiği ve çocukların kaçırıp satıldığı öne sürüldü.

AİLELERİN YENİ KÂBUSU

Çocuklar arasında hızla yaygınlaşan bu uygulamanın, ebeveynleri nasıl endişelendirdiği bazı şikayet sitelerinde şu şekilde yer aldı:

“Bugün çocuğum simsimi programını indirmiş ilk yazdığı mesaja karşılık seni öldüreceğim diye cevap gelmiş. Çocuğum öyle çok korkmuş ki hala etkisinden çıkamadı. Çok sinirliyim elim ayağım titriyor. Böyle saçma bir oyun olamaz özellikle çocuklar için çok zararlı ve kesinlikle yasaklanmalı Bu programla ilgili her yere şikâyette bulunacağım ve bir an önce kaldırılmasını istiyorum. Ayrıca programın altındaki yorumları da okudum bu ve bunun gibi birçok şikayet yazılmasına rağmen herhangi bir işlemde yapılmamış.”

“Çocuğum tabletine indirmiş ve robot çocuğumu tehdit etmiş. Seni öldüreceğim falan demiş. Adresini biliyorum demiş. Hala etkisinde program zararlı. Şimdi polise gidiyorum. Şikâyet edeceğim.”

“Teması çocukların ilgisini çekebilecek şekilde tasarlanmış ve indirip içine girdiğinizde genellikle yaş ortalaması en fazla 17. Uygulama sevimli görünen görsellerle dizayn edilmiş haliyle çocuklar ilk etapta nasıl bir şeyin içine girdiklerinin farkında olmuyorlar. Problem şurada başlıyor, çocuklar bir şekilde bu uygulamayı telefona indiriyorlar ilk bakışta tedirgin edici görünmese de içeriği tamamen cinsel içerikli. 10 yaşındaki kız çocuğumun telefonunda bu uygulamayı gördüm, çocuk merak edip indirmiş ancak uygulamayı kullanan diğer tüm erkekler cinsel içerikli yazılar yazmışlar ve çocuğu konuşmaya zorlamışlar. Çocuğum korkarak ve utanarak telefonu elimden alıp uygulamayı sildi.”

UZMANLAR UYARDI

Uzmanlar, bu tür uygulamalara karşı en iyi koruma yönteminin çocukları telefondan uzak tutmak olduğunu vurguluyor. Ebeveynlere, çocukların davranışlarındaki farklılıkları fark etmeleri ve iletişimlerini güçlü tutmaları konusunda ciddi uyarılarda bulunurken çocukları bu tür uygulamalarla tanıştırmamak da önemli bir koruyucu tedbir olarak öne çıktığını belirtiyorlar. Ayrıca telefonlara ebeveyn kontrollerinin etkinleştirilmesi ve çocukların hangi uygulamaları kullandığına dair bilgi sahibi olunması büyük önem taşıyor.

Büyükşehir’den EKPSS için ulaşım desteği Büyükşehir’den EKPSS için ulaşım desteği

Muhabir: Özkan ÇELİK