Yaban mersini faydaları saymakla bitmeyen, tatlı ve mayhoş bir tada sahip, mavi mor renkli bir meyvedir. Bu meyve yıllardır hem kurutulmuş halde hem de taze şekilde kullanılır. Bunun yanı sıra yoğurdu, çayı ve özütü de yapılır.

Yaban mersini hem taze hem de kurutulmuş halde tüketildiğinde vücut üzerinde düzenleyici pek çok etkisi vardır. Yaban mersinin kanıtlanmış tüm etkilerini yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar!

Yaban Mersini Faydaları2

Yaban Mersini Neden Önemli?

Yaban mersini faydalarının bu kadar çok olmasının nedeni içeriğindeki antioksidandır. Antioksidanlar; hücreleri kanserden, kalp hastalıklarından korur. Aynı zamanda genel vücut sağlığını iyileştirir. Genellikle kırmızı, mor renkli meyvelerde bolca antioksidan bulunur.

Özellikle düzenli tüketimde yaban mersinin insan sağlığına pek çok faydası vardır. Yaşlılıkla birlikte vücutta gelişen problemler olabilir. Antioksidan zengini bu meyve daha sağlıklı bir yaşlanma sağlar.

Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

Zengin besin içeriği ile yaban mersini faydaları oldukça fazla. İçerisindeki K vitamini, diğer vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlığımız açısından oldukça destekleyici. Gelin bu faydaların hepsini listeleyelim.

Yaban Mersini Faydaları:

  • Yaban mersini doğadaki en iyi antioksidan kaynağıdır.
  • Kolestrolünüzü kontrol altında tutmanızı sağlar.
  • Düzenli olarak tüketildiğinde yüksek tansiyonu düşürür.
  • Diyabet hastalarında kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardımcı olur.
  • Lifli yapısı ile sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. 
  • Göz sağlığının korunmasında yardımcıdır.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan kişilerde etkileri hafiletir.
  • Egzersiz sonrasındaki kas hasarını azaltıcı bir etkisi vardır.

Yaban Mersini Faydaları4

Yaban Mersini Düzenli Tükettiğinizde Vücudunuza Neler Olur?

Yaban mersini faydalarını sıraladık. Bu faydalar tüketim şekline, sıklığına ve meyvenin kalitesine göre değişiklik gösterebilir.

Gelin şimdi de düzenli tüketimde bu meyvenin vücudunuza etkilerini anlatalım.

  1. Yaban mersini en yüksek antioksidan seviyesine sahip meyvelerden biridir. Bu sayede düzenli tüketimde kan damarlarının sağlığını ve kalp sağlığını destekler. Yaşlanmayla artan damar sertliğini azaltabilir. Özellikle menopoz sonrası kadınlar için faydalıdır.
  2. Antioksidan zengini beslenme düzenli yapıldığında kalp krizi riskini azaltmaya yardımcıdır.
  3. Yaban mersini şeker oranı düşük ve yüksek lif kaynağı olduğundan kan şekeri düzeyini düzenler.
  4. Düzenli tükettiğinizde göz sağlığınızı destekler. Özellikle yaşlanmayla birlikte artan hastalıklardan korunmanızı sağlar.
  5. Bağırsak sağlığınızı pozitif yönde etkiler. Bağırsaklarınızda bulunan yararlı bakterileri arttırır.
  6. İdrar yolu enfeksiyonunda meydana gelen sorunları azaltıcı etkisi vardır.
  7. Yorucu bir egzersiz yapıldığında ağrı meydana gelebilir. Egzersiz öncesi ve sonrası yaban mersini tüketmek kasların iyileşme sürecini hızlandırır.
  8. Yaşlanmayla vücutta pek çok negatif etki meydana gelebilir. Yaban mersini düzenli tüketildiğinde bu etkileri azaltır.
  9. Araştırmalara göre yaban mersinin beyin fonksiyonlarını iyileştirmede etkili olduğunu söyler. Hatta demans (bunama) gibi problemler için uygulanan diyetlerde yaban mersini sıkça kullanılır.

Not: Yaban mersininin pek çok faydası bulunsa da herhangi bir sağlık sorununda ilk olarak uzman bir doktora danışmalısınız.

Yaban Mersini Faydaları1

Yaban Mersini Kurusu Faydaları

Yaban mersini faydalarını listeledik. Bu meyve aynı zamanda kurutulmuş şekilde de tüketilebilir. Bu şekilde de sağlığa pek çok faydası vardır. Gelin yaban mersini kurusu faydalarına da bakalım.

Yaban mersini kurusu kolestrolü dengeleme, ağız yaralarına iyi gelme, lif deposu olma özellikleri ile öne çıkar. Taze olan meyveye göre daha uzun süre saklanabilir. İçeriğindeki A ve C vitaminleri sayesinde de alzheimer riskini azaltır.

Kadınların regl öncesi ve sonrası yaşadıkları ağrı, ruhsal bozukluk ve şişkinlik problemlerine de iyi geldiği söylenir. Bunun yanı sıra bulantı ve mide krampları için de kullanılabilir.

Yaban Mersini Faydaları3

Tüm dünyada çok fazla tercih edilirken Türkiye’de %1’in altında… Tüm dünyada çok fazla tercih edilirken Türkiye’de %1’in altında…

Yaban Mersini Özü

Yaban mersini özü de idrar söktürücü özelliği ile bilinir. Bu sayede idrar yolları ve böbrek hastalıklarına iyi gelir. Göz ve cilt sağlığında pozitif etkileri vardır.

Yaban mersini özü oldukça yoğundur. Bu nedenle doktor kontrolünde ve belirli miktarlarda tüketmek uygundur.

Sıkça Sorulan Sorular

Yaban mersini faydaları hakkında sık sorulan soruları yanıtladık.

Sporcular Neden Yaban Mersini Yer?

Yaban mersini faydaları arasında kaslardaki iyileşme sürecini hızlandıran bir etki de vardır. Bu nedenle sporcular egzersiz sonrası ağrıları hafifletmek, hızlı ve etkili bir kas iyileşmesi sağlamak için yaban mersini tüketirler.

Yaban Mersini Zararlarları Nelerdir?

Yaban mersini faydalarını listeledikten sonra kısaca zararlarına da değinelim. Yaban mersini içeriğindeki lifler bazı kişilerde mide sorunlarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin bu meyvenin tüketiminde dikkatli olması önerilir.

Dondurulmuş Yaban Mersini Sağlıklı mı?

Her meyvede olduğu gibi yaban mersininin de en taze halini tüketmek en iyisidir. Taze halde dondurulduğunda ise içerisindeki besin maddelerini korur. Yalnızca daha az c vitamini içerir. Dondurulmuş halde yaban mersini 10 aya kadar saklanabilir.

Muhabir: Özkan Çelik