2024 yılı itibariyle asgari ücrete yapılan zammın ardından, insanlar hangi meslek grubunun ne kadar maaş aldığını sıklıkla merak ediyor. Bu bağlamda en çok arananlardan biri de vinç operatörü maaşları oluyor.

Peki, vinç operatörleri ne kadar maaş alıyor? İşte detaylar…

Vinc Operatoru Maaslari 5

Vinç Operatörü Maaşı 2024 Yılında Ne Kadar?

Vinç operatörü maaşı 2024 yılında, 2023 yılına göre yaklaşık olarak %45 oranında artmış bulunmaktadır. Çalışanın deneyimine, unvanına, sektörüne ve daha pek çok kritere göre değişiklik gösteren maaşlar, ortalama olarak aşağıdaki gibidir:

  • Vinç operatörü maaşı 2024 yılında, ortalama 30.500 TL bandında seyretmektedir.

2024 yılının güncel verilerine göre vinç operatörü maaşları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Deneyim Süresi

Vinç Teknisyeni

Vinç Operatörü

Deneyimsiz

20.100 TL ile 27.100 TL

24.200 TL ile 30.200 TL

5-10 yıl deneyimli

25.000 TL ile 33.900 TL

34.000 TL ile 47.500 TL

15+ yıl deneyimli

33.500 TL ile 47.500 TL

50.000 TL ile 100.000 TL

Verilerin dışında vinç operatörü maaşı 2024 yılında, bulunduğu sektöre göre de değişiklik göstermektedir. Örneğin inşaat sektöründe çalışan bir operatör ile demir- çelik sektöründe çalışan bir operatörün maaşları aynı değildir.

Maaş farklarını etkileyen bir başka konu da vinç operatörünün özelde mi yoksa devlette mi çalıştığıdır. Örneğin; TCDD vinç operatörü maaşları, devlet memurlarının aldığı maaşa göre belirlenir. Ancak devlet bunun için özel sektördeki bir firma ile anlaşmışsa, vinç operatörü maaşını özel firma belirler.

Akıllara takılan bir başka soru ise, vinç ve kepçe operatörü maaşı konusudur. Kepçe operatörü vinç operatörüne oranla daha az maaş almaktadır. Çünkü çalışma koşulları ve sorumlulukları daha fazladır.

Bunların dışında yurtdışı vinç operatörü maaşları da sıkça merak edilen bir konudur.

  • Yurtdışında çalışan bir vinç operatörü, aylık olarak ortalama 2.500 USD ile 6.000 USD arasında maaş almaktadır.

Vinc Operatoru Maaslari 2

Kule Vinç Operatörü Maaşları

Kule vinç operatörü olarak mesleğini icra eden bir kişi, 2024 yılı güncel verilerine göre 35.300 TL ile 90.000 TL arasında maaş almaktadır.

Kule vinç operatörü ortalama maaşı ise aşağıdaki gibidir:

  • Kule vinç operatörü aylık olarak ortalama 55.300 TL maaş almaktadır.

Liman Vinç Operatörü Maaşları

Liman vinç operatörü maaşları belirlenirken çalışanın deneyim süresi, firma, çalışma koşulları gibi kriterler de göz önünde tutulur. Buna bağlı olarak liman vinç operatörü olarak çalışan bir kişi, 22.800 TL ile 46.800 TL arasında değişiklik gösteren bir maaş almaktadır.

Liman vinç operatörünün ortalama maaşı ise aşağıdaki gibidir:

  • Liman vinç operatörü maaşı 2024 yılında aylık olarak ortalama 30.900 TL’dir.

Vinc Operatoru Maaslari 4

 Mobil Vinç Operatörü Maaşları

Hayatını mobil vinç operatörü veya mobil sistemler sorumlusu olarak sürdüren bir kişinin, aldığı maaş yelpazesi çok geniş bir aralık arz etmektedir.  Buna göre Mobil vinç operatörü maaşları 2024 yılının güncel verilerine göre 30.200 TL ile 65.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Mobil vinç operatörünün ortalama maaşı ise aşağıdaki gibidir:

  • Mobil vinç operatörü aylık ortalama 37.800 TL maaş almaktadır. 

Vinç Operatörü Nedir? Ne İş Yapar?

Vinç operatörleri genel anlamda inşaatlarda, tersanelerde, yol yapımlarında ve madenlerde çalışmaktadır. Bu bağlamda ağır nesneleri taşıma ve yüksek yerlere kaldırma işini vinç adı verilen iş makineleri yapar. Vinçleri kullanmakla yükümlü olan kişilere de ‘vinç operatörü’ adı verilmektedir.

Vinç operatörünün görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Güvenli bir çalışma ortamı sağlamak.
  • Makinenin işe yarayan tüm parçalarını temiz tutmak.
  • Bahsi geçen yükleri kaldırmadan önce, mesafe ve yük tablosuna uygunluğunu denetlemek.
  • Vinci kullanmak ve iş bittikten sonra güvenli bir şekilde park etmek.

Vinc Operatoru Maaslari 1

Vinç Operatörü Nasıl Olunur?

Vinç operatörü olmak için ilk olarak, 18 yaşını doldurmuş olmak ve en az ilkokul mezunu olmak gerekmektedir. Bu şartlar sağlandıktan sonra ise, aşağıdaki adımlar takip edilir:

  • İlk olarak vinç operatörü olmak isteyen bir kişinin, vinci kullanabilmek adına ehliyet alması gerekmektedir.
  • Sonraki adım ise, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan bir eğitim programına katılım gösterilmesidir. Bu eğitimde ‘iş sağlığı ve güvenliği’ ve ‘yük kaldırma cetveli kullanımı’ alanında bilgilere yer verilmektedir.
  • Bu konularda yeterlilik gösterenlere sertifika verilir.
  • Sertifikanın kazanılmasının ardından iş başvuruları, akabinde de işe alım gerçekleşmektedir. 

Vinç Operatörü Çalışma Koşulları Nelerdir?

Hayatını vinç operatörü olarak idame ettirmek isteyen kişiler, bu mesleğin çalışma koşullarını ve zorluklarını merak etmektedir.

Bu anlamda vinç operatörü olmak isteyen bir kişi inşaat, maden, liman vb. olmak üzere daha çok şantiye gibi yerlerde çalışmaktadır. Vinç operatörleri olumsuz hava koşulları ve mesleğin gerektirdiği sorumluluklar anlamında fiziksel olarak zorluk yaşayabilmektedir.

Bunun dışında ise vinç operatörleri, genelde vardiyalı bir şekilde çalışmaktadır. Çalışma saatlerini ise, çalışılan firma belirlemektedir.

Kule Vinç Operatörü Belgesi Nereden Alınır?

Vinç operatörü mesleğinin en çok tercih edilen alanı ‘kule vinç operatörü’ olmaktır. Bunun için akıllara gelen ilk sorular, kule vinç operatörü nasıl olunur ve kule vinç operatörü belgesi nereden alınır konularını içermektedir.

Kule vinç operatörü belgesi almak için, öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın onay verdiği bir sürücü kursundan ‘vinç (iş makinası) ehliyeti’ almak gerekir. Ardından yine MEB onaylı bir eğitim- sertifika programına katılım göstermek ve başarılı olmak gerekmektedir.

Bu aşamalardan sonra, eğitim veren kurumlardan vinç operatörü belgesi temin edilebilmektedir.

Muhabir: Özkan Çelik