Türkiye, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi ve Kahramanmaraş’ta yaşanan okul saldırılarının ardından ekranlardaki şiddet içeriklerini yeniden tartışmaya başladı.
İki ayrı saldırıda 9’u çocuk olmak üzere 10 kişi hayatını kaybederken, 35’ten fazla kişi yaralandı. Yaşanan trajedilerin ardından televizyon dizilerinde artan şiddet sahneleri kamuoyunda yoğun eleştiri konusu oldu.
Bu tartışmalar sürerken reklamverenlerden dikkat çeken bir adım geldi.
İlk açıklama Yapı Kredi cephesinden yapıldı. Kurumsal iletişimden sorumlu yönetici Arda Öztaşkın, şiddeti merkezine alan dizi ve içeriklere reklam vermeyeceklerini duyurdu. Öztaşkın, bu kararın bir tercih değil, “etik ve vicdani bir sorumluluk” olduğunu vurguladı.
Kısa süre içinde bu karara başka büyük markalar da katıldı. Vestel adına konuşan Duygu Badem Uylukçuoğlu, şiddeti özendiren ya da normalleştiren hiçbir içeriğin iletişim planlarında yer almayacağını açıkladı.
Aktif Bank da benzer bir adım attı. Bankanın iletişim yöneticisi Gamze Numanoğlu, N Kolay, Passo ve diğer grup markaları dahil olmak üzere tüm mecralarda şiddet içerikli yayınlara reklam vermeme kararı aldıklarını belirtti.
Uzmanlara göre reklamverenlerin bu tutumu, televizyon içeriklerinin yönünü doğrudan etkileyebilecek kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor.





