Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2025 yılı Mayıs ayı ve yılın ilk beş ayına ait sektör verilerini açıkladı. Rapora göre, beyaz eşya sektöründe hem iç pazarda hem de ihracatta yaşanan daralma ciddi boyutlara ulaştı.
Vestel 2 Bin Kişiyi Çıkardı!
Manisa’daki sanayi üretiminin bel kemiğini oluşturan Vestel, bu krizden en erken etkilenen şirketlerden biri olmuştu. Şirketin geçtiğimiz aylarda yaklaşık 2 bin işçiyi işten çıkarmasıyla birlikte sektörün içine düştüğü darboğaz kamuoyunun gündemine oturmuştu.
Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Vestel’in 2024 Haziran ayından bu yana yürüttüğü verimlilik çalışmasının Şubat ayında tamamlandığını ve uygulama sürecine geçildiğini belirterek, yaklaşık 2 bin çalışanın işten çıkarılacağını doğruladı.
Yüngül şu açıklamalarda bulundu:
“İşten çıkarmalar en önemli hassasiyet… Vestel, 2024 Haziran’dan beri verimlilik çalışması altında bütün organizasyonunu daha konsolide, süreç bazlı nasıl yaparız diye bir çalışmaya girdi. Bu çalışma Şubat ayında bitti. Etap etap bunun uygulanmasına başlandı. Evet, 2 bin kişi doğrudur. Bu tamamen verimlilik, konsolidasyon işiyle direkt ilgilidir.”
Beyaz Eşya Sektöründe Rakamlar İyi Değil
Derneğin “Beyaz Dünya” bültenine göre beyaz eşya sektöründe hem yurt içinde hem de dış pazarlarda talep daralması devam ederken mevcut zorluklar etkisini korumayı sürdürdü. Bültende küresel ekonomik dalgalanmalar, enflasyonun seyri ve talepteki genel yavaşlama; sektördeki büyüme ivmesini sınırlayan başlıca unsurlar olarak sıralandı.
Altı ana ürün grubunda sektörün iç satışları ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 gerileyerek 4 milyon 309 bine, ihracatı ise yüzde 4 oranında azalarak 8 milyon 676 bine geriledi.
İç satış ve ihracatın toplamından oluşan genel satış hacmi ise yüzde 6 daralarak 12 milyon 985 bin oldu. Sektörün toplam üretimi ise aynı dönemde yüzde 7 azalarak 13 milyon 82 bine indi.
Mayıs ayında ise geçen yılın aynı ayına göre altı ana üründe iç satışlar yüzde 14 azalarak 841 bine, ihracat ise yüzde 15 azalarak 1 milyon 793 bine indi. Toplam satış hacmi yüzde 14 oranında azalma ile 2 milyon 633 binde kaldı. Mayısta üretim ise yüzde 23 düşüşle 2 milyon 621 bin oldu.
İşten Çıkarmalar Devam Edecek Mi?
Vestel’de yaşanan işten çıkarmaların bu piyasa koşulları altında gerçekleşmiş olması, benzer adımların diğer büyük üreticilerde de yaşanabileceği ihtimalini akıllara getiriyor. Sektörde belirsizlik sürerken, istihdam tarafında yeni gelişmelerin yaşanması ihtimali göz ardı edilmiyor.
Firmaların yılın kalan döneminde nasıl bir strateji izleyeceği merakla beklenirken, beyaz eşya gibi ihracat odaklı ve istihdam gücü yüksek bir sektörde yaşanacak yeni bir dalganın olumsuz etkileri olacağı bildiriliyor.