Nasıl uyuduğunuz ve bunun yüzünüzdeki etkisi, sosyal medyada hararetli bir tartışma konusu haline geldi. Viral olan bir TikTok videosunda ABD’li güzellik fenomeni Marianne, düzensiz dudak şeklinin yan yatmaktan kaynaklandığını iddia etti.

Gönderi neredeyse 15 milyon kez görüntülendi ve 7.000’e yakın yorum aldı.

Sertab Erener'in son hali görenleri şaşırttı Sertab Erener'in son hali görenleri şaşırttı

Bu iddiayı doğrulayan klinik yüz uzmanı Kate Kerr, uyku şeklinizin kırışıklıklara yol açabileceğini, yüzünüzü ve dekoltenizi etkileyebileceğini ve hatta dudak şeklinizi değiştirebileceğini söylüyor.

BU ŞEKİLDE UYUMAK DEKOLTEYİ BOZABİLİR

Estetik Cerrahi Dergisi’ndeki bir araştırmaya göre, uyku sırasında yüzün maruz kaldığı sıkıştırma, gerginlik ve katıksız baskı kuvvetleri yüzünüzde çarpıklığa yol açabilir.

Böyle bir çarpıklık da, yan ya da yüzüstü uyunduğunda dikey kıvrımlar ve kırışıklıklar olarak kendini gösteriyor.

Bu dikey kıvrımlar, genellikle burundan dudakların köşelerine kadar uzanan çizgiler boyunca geçici uyku kırışıklıkları olarak başlayabilir, ancak zamanla cilt yaşlandıkça ve eski haline dönme yeteneğini kaybettikçe kalıcı hale gelebilirler.

Aynı şey, yerçekiminin etkilerinin devreye girdiği vücudun başka yerlerinde de geçerlidir. Kerr, “Yan yatmak göğüslerinizin düşmesine neden olabilir ve bu da dekoltede gözle görülür dikey çizgiler oluşmasına neden olabilir” diyor.

Ancak bunlar dışında gözler ve dudakların simetrisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olma ihtimalinin düşük olduğunu da ekledi.

Editör: Diyar Aslan