1970’li yıllarda Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan ve görevini tamamlayamayan Kosmos 482 adlı uzay kapsülünün, önümüzdeki hafta kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Yaklaşık 500 kilogram ağırlığında olan bu kapsül, fırlatma roketinde meydana gelen bir arıza sebebiyle yörüngesinden çıkamamıştı.
Manisa’ya Düşecek Dediler
Bazı sosyal medya hesapları, Kosmos 482 adlı kapsülün düşeceği yer olarak aralarında Manisa, İzmir ve İstanbul gibi şehirlerin bulunduğu bölgeleri adeta 'paint' ile haritalandırarak kullanıcılarla paylaştı. Ancak bu tür haritalar bilimsel analizlere değil, spekülasyonlara dayanıyor. Uzay enkazı uzmanları, kapsülün nereye düşeceğinin halen öngörülemediğini ve büyük ihtimalle okyanusa düşeceğini bildiriyor.
Geniş bir alana düşebilir
Uzmanlara göre kapsül, kuzeyde Londra ve Kanada’nın Edmonton kentiyle güneyde Güney Amerika’nın en uç noktası olan Cape Horn arasında herhangi bir yere düşebilir. Ancak Dünya yüzeyinin büyük kısmı suyla kaplı olduğu için “bir okyanusa düşme olasılığı oldukça yüksek.”
2022’de Çin’e ait bir roket ve 2018’de yine Çin’in uzay istasyonu Tiangong-1, kontrolsüz şekilde Dünya atmosferine giriş yapmış ve okyanusa düşmüştü.
Yıldırım Çarpma Olasılığı Daha Yüksek
Hollandalı bilim insanı Marco Langbroek, uzay kapsülünün 10 Mayıs civarında Dünya’ya giriş yapacağını öngörüyor. Langbroek’e göre cisim, parçalanmadan kalırsa yaklaşık saatte 240 kilometre hızla yere çarpabilir.
“Risk tamamen yok değil, ancak ciddi şekilde endişelenmeye gerek yok,” diyen Langbroek, “Nesne küçük sayılır. Eğer atmosferde tamamen yanmazsa bile, bu olayın riski yılda birkaç kez yaşanan meteor düşmelerine benzer. Yıldırım çarpması olasılığı bile daha yüksek” dedi.
Okyanusa Düşme Olasılığı Var
Langbroek’e göre, kapsülün birine ya da bir yapıya çarpma ihtimali oldukça düşük ancak “tamamen dışlanamaz.” Uzay aracı 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından fırlatılmış, ancak Venüs’e ulaşamadan Dünya yörüngesinde kalmıştı.
Yıllar içinde parçalarının çoğu yeryüzüne düşerken, iniş kapsülünün yaklaşık bir metre çapında metalik bir küre 53 yıldır yüksek eliptik yörüngede döndüğü ve zamanla irtifasını kaybettiği düşünülüyor. Isı kalkanı dayanırsa tehlike artabilir
Langbroek’e göre, Venüs’ün yoğun karbondioksit atmosferine dayanacak şekilde tasarlanan kapsül, atmosferden geçişi başarıyla atlatabilir.
Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, ısı kalkanının başarısız olmasının daha iyi bir senaryo olacağını söylüyor.