Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Manisa İl Halk Kütüphanesi'nin yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Açılış töreninde yaptığı konuşmada, kütüphanelerin gelişimi ve dönüşümüne dair önemli açıklamalarda bulundu. Son 6 yılda kütüphane kullanım alanlarının ve kullanıcı sayılarının ciddi bir artış gösterdiğini ifade eden Ersoy, artık kütüphanelerin çok yönlü yaşam alanları olduğunu söyledi.
Kütüphaneler Dönüşüm Geçiriyor
Kütüphanelerin artık sadece kitap okunan yerler olmaktan çıkıp, araştırmaların yapıldığı, fikirlerin geliştirildiği ve sosyal etkileşimin yaşandığı merkezlere dönüştüğünü ifade eden Ersoy, "Artık kütüphaneler, araştırmaların yapıldığı, yaratıcı fikirlerin geliştirildiği, sanatsal etkinliklerin gerçekleştirildiği ve eğitimle sosyal etkileşimin bir arada bulunduğu yaşam merkezleri haline gelmiştir." İfadelerini kullandı.
Rakamlarla Kütüphane Yatırımları!
Üreten kütüphanelerde bireyleri sadece bilgi tüketicisi değil, aynı zamanda bilgi ve içerik üreticisi olmalarına olanak tanıyan bütüncül sistem sunmayı amaçladıklarını vurgulayan Ersoy, sözlerine şöyle devam etti:
"Ülkemizin dört bir yanında 1300'den fazla kütüphaneyle hizmet veriyoruz. Bugün itibarıyla ülke genelinde 26 müstakil bebek kütüphanemiz, 81 çocuk kütüphanemiz, 20 ihtisas ve edebiyat müze kütüphanemiz, 12 alışveriş merkezi kütüphanemiz ve havalimanı kütüphanelerimiz faaliyet göstermektedir. Öte yandan, 78 gezici kütüphanemizle yerleşik kütüphanelerden yararlanamayan vatandaşlarımıza kütüphane hizmeti götürüyor, köy ve kasaba okullarımızda on binlerce öğrencimizle buluşuyoruz.
"Toplam Kullanım Alanı 750 Bin Metrekareye Ulaştı"
Son 6 yılda toplam kütüphane kullanım alanının 410 bin metrekareden yaklaşık 750 bin metrekareye çıktığını aktaran Ersoy, oturma kapasitesinin de 97 binden yaklaşık 150 bine ulaştığını söyledi. 2024 yılı sonunda halk kütüphanelerinde 6,7 milyon üyeye ve 38,7 milyon kullanıcıya ulaşıldığını açıklayan Bakan, 25 milyonluk kitap sayısıyla da rekor kırıldığını ifade etti.
Bakan Ersoy, Yapay Zeka Temelli Kütüphaneler projesi ile sesli iletişim kurulabilen dijital kütüphane asistanlarıyla bilgiye erişim sınırlarını genişlettiklerini dile getirdi.
Milli Dijital Kütüphane Projesi ile Milli Kütüphane'deki milyonlarca bilgi kaynağını hızla dijitalleştirerek erişilebilir hale getirdiklerini vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti: "Engelli vatandaşlarımızın bilgi kaynaklarına erişimi de öncelikli hedeflerimizden biri oldu. Ülke çapında yürüttüğümüz yeni kütüphane hizmet binası yapım ve dönüşüm projelerinde çevre dostu teknolojilere yatırım yapıyoruz. Bu çerçevede uluslararası alanda önemli başarılar elde ettik. 2024 yılında ülkemizin ilk tarım kütüphanesi olarak hayata geçirdiğimiz Banaz İlçe Halk Kütüphanesi ve ardından Burdur İl Halk Kütüphanesiyle de Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu tarafından örnek çalışmalar arasında yer aldık."
Kütüphanenin Özellikleri Hakkında Bilgi Verdi
Ersoy, Manisa'da da 21 halk kütüphanesiyle vatandaşlara hizmet verdiklerini ifade ederek, 7 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip Manisa İl Halk Kütüphanesinin özellikleri hakkında bilgi verdi.
Ersoy, “Manisa İl Halk Kütüphanemiz, geniş alanları ve modern tasarımlarıyla bin kullanıcıyı aynı anda ağırlayacak kapasiteye sahip. Serbest çalışma mekanlarında sunulan temel kütüphane hizmeti ile birlikte kütüphanelerimizde 0-3, 4-6 ve 7-14 yaş ve gençler için farklı mekanların yanı sıra, etkinlikler için ayrılan mekanlarda edebî okuma etkinlikleri, kültürel söyleşiler, bilimsel okuma ve atölyeler, sanatsal uygulamalar gerçekleştirilecek. Seminerlerinden farkındalık eğitimlerine kadar zengin bir içerik sunulmaktadır. Kültür ve Turizm bakanlığı olarak dün olduğu gibi bugün de yarın da güzel şehrimiz Manisa’nın kültür ve turizm hayatına, turizmine, tanınırlığına katkı sağlamaya devam edeceğiz. Şunu açık bir şekilde ifade etmek isterim ki biz her zaman sizlerin yanındayız. Bu duygu ve düşüncelerle bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Manisa İl Halk Kütüphanesinin ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olmasını temenni ediyor bu vesileyle projede emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve katkıda bulunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum.” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu da Türkiye Kültür Yolu Festivali dolayısıyla Manisa'nın önemli organizasyona ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, festivalin kentte düzenlenmesini sağlayan Bakan Ersoy'a teşekkür etti.
Manisa Valisi Vahdettin Özkan, “Şehrimizde bir bayram havası var, bunun oluşmasına vesile olan sayın bakanımıza teşekkür ediyoruz. Kültür ve turizm bakanlığı bu noktada önemli adım atmıştır.” dedi.
Büyükşehir Belediyesinden Deste ve Aydın Katıldı
Açılışa Bakan Ersoy’un yanı sıra Manisa Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, CHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesini temsilen Genel Sekreteri Burak Deste ve Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Aydın katıldı.