Prof. Dr. Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında düzenlediği basın toplantısında, bu yılın ana temasının "kanserde bakım açığını kapatın, kanser bakımında daha ileriye" olarak belirlendiğini açıklamıştır.

Dünya genelinde her yıl ortalama 20 milyon insanın kansere yakalandığını ve 10 milyon kişinin bu nedenle yaşamını kaybettiğine dikkat çeken Kutluk, Türkiye'de erişkin kanserlerinin görülme oranının yılda 230 binden fazla, çocuk kanserlerinin ise 3-4 bin civarında olduğunu belirtmiştir. Kısa ve orta vadede alınabilecek tedbirler, erken tanı ve tarama çalışmalarıyla kanser kaynaklı yaklaşık 4 milyon ölümün önlenebileceğini vurgulayan Kutluk, kanserin hastaların yaşamını zorlaştırmasının yanı sıra sağlık sistemi üzerinde de ciddi ekonomik bir yük oluşturduğunu ifade etmiştir.

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

Akciğer kanserinin başlıca sebebinin tütün ve tütün ürünleri kullanımı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kutluk, dünya genelinde yılda yaklaşık 2 milyon akciğer kanseri vakası görüldüğünü, bunu 2 milyon meme kanseri vakası takip ettiğini belirtmiştir. Türkiye'de ise yılda ortalama 41 bin akciğer, 24 bin meme kanseri vakasının görüldüğünü paylaşan Kutluk, kanserin yüzde 30-50 oranında önlenmesinin tütün ürünlerinden uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli fiziksel aktivite gibi temel yöntemlerle mümkün olduğunu ifade etmiştir.

Prof. Dr. Kutluk, yeni tedavi yöntemleriyle erişkin kanserlerinde yaşama şansının yüzde 70, çocukluk çağı kanserlerinde ise yüzde 80'e ulaştığını aktararak, meme ve kolon kanserlerinde tarama oranlarının artırılması, Ulusal Aşı Programı'na rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının dahil edilmesi, klinik çalışmaların desteklenmesi ve geliştirilmesinin önemine vurgu yapmıştır.

Kaynak: AA