Türk Metal Sen, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki en büyük fabrikaların başına gelen Vestel’de sendika faaliyetlerine resmen başladı. Türk Metal Sen, Vestel Beyaz Eşya Fabrikası’nda yeterli çoğunluğu sağlamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na resmi başvuruyu yaptı. Bakanlık, gönderdiği cevap yazısında fabrikada toplu sözleşme imzalanmak için gerekli şartların sağlandığını kabul ederken, böylece Vestel’de yeni bir devir başlamış oldu. 

Burhan AKDEMİR

MANİSA’DA 1984 yılında başlayan faaliyetlerini 1994 yılından beri Zorlu Holding bünyesinde sürdüren Vestel’de 19 bin işçiyi ilgilendiren önemli karar alındı. 3 elektronik ve 1 beyaz eşya Ar-Ge merkezi olmak üzere toplamda 8 Ar-Ge merkezini bünyesinde bulunduran Vestel City’de işçilerin sendikal mücadelesi ilk kez sonuç verdi.

KABUL YAZISI GELDİ

Akgedik TOKİ'de neler oluyor? Akgedik TOKİ'de neler oluyor?

Vestel Beyaz Eşya için bakanlığa resmi başvuru dün itibari ile yapılırken, gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan gelecek kabul yazına çevrilmişti. Bakanlığın sendikaya gönderdiği cevapta, sendikal faaliyetlere başlanabileceğini duyurdu. 

Türk Metal Sen Vestel’e giriyor! Türk Metal Sen Vestel’e giriyor!

Bakanlıktan gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı: “6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 42’nci maddesi gereğince Türkiye Metal, Çelik, Mühimmat, Makine, Metalden Mamül Eşya ve Oto, Montaj ve Yardımcı İşçileri Sendikası (TÜRK METAL) tarafından Vestel Beyaz Eşya San. Ve Tic. A.Ş. adlı işyeri için yapılan yetki tespit başvurusu Bakanlığımızca anılan kanunun 41’inci maddesi kapsamında incelenmiş olup, adı geçen sendikanın işyeri toplu iş sözleşmesi imzalamak için gerekli şartları sağladığı tespit edilmiştir.”

SENDİKADAN ÜYELERE MESAJ

Bu gelişmenin ardından Türk Metal Sen tarafından da işçilere gönderilen kısa mesajla bilgilendirme yapıldı. Mesajda şu ifadeler yer aldı: “Değerli Vestel emekçisi kardeşlerim,

Sizlere dün söylediğimiz gibi, Çalışma Bakanlığına yaptığımız başvuru sonucunda, beyaz eşya fabrikamız için Bakanlığın çoğunluk tespit yazısı bugün elimize ulaştı. Hepimize hayırlı olsun.

Elektronik eşya fabrikamızda günlük işe alımlar nedeniyle bugün itibariyle henüz sayımızı tamamlayamadık. Bu fabrikamızda da çoğunluk tespitini alabilmemiz için biraz daha üyeye ihtiyacımız var. Haydi arkadaşlar, omuz verelim, bu işi artık bitirelim. Unutma, sen yoksan bir eksiğiz.”

SÜREÇ BAŞLAYACAK

Başvurunun kabul edilmesinin ardından kısa süre içerisinde toplu sözleşme görüşmelerinin de başlaması bekleniyor.

HAKKINDA…

Vestel'in üretim üssü olan Manisa'daki Vestel City, 1.3 milyon metrekare alan üzerine kurulu, Avrupa'nın tek lokasyonda üretim yapan en büyük endüstri komplekslerinden biri. 19 bin  kişiye istihdam sağlayan Vestel City, National Geographic Mega Fabrikalar belgeseline konu olan ilk Türk fabrikası.

Vestel; elektronik, beyaz eşya ve dijital ürünler alanlarında faaliyet gösteren, 18’i yurt dışında olmak üzere, toplam 28 şirketten oluşan küresel bir şirketler grubudur. Tüketici elektroniği ve beyaz eşya alanında dünyanın önde gelen ODM (Original Design Manufacturer, Özgün Tasarım Üreticisi) üreticilerinden biri olan Vestel, Avrupa TV pazarının lider, beyaz eşya pazarının ise ilk 3 üreticisinden biridir. Vestel, aynı zamanda, Türkiye Devletinin en çok bilinen 10 markası arasında yer almaktadır.

Vestel‘in üretim tesisleri Manisa’da ve Rusya’nın Alexandrov şehrinde yer almaktadır. Manisa’da 1,3 milyon metrekare alan üzerine kurulu Vestel City, Avrupa’nın tek lokasyonda üretim yapan en büyük endüstri komplekslerinden biridir.

Vestel televizyon satışlarında Türkiye pazarında ilk sıradadır.[3] Beyaz eşya ürünlerinde ise Türkiye'nin en büyük 3 üreticisinden biridir.[3] Üretimini yaptığı ürünlerin büyük kısmını ihraç etmektedir. Ayrıca Avrupa bölgesi pazarındaki pazar payı %35 civarındadır.

Editör: Onur Yılmaz