Projenin yöneticisi olan Haliç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gökhan Aydemir, VOKALKORD'un düşük yerçekiminin sebep olabileceği akciğer ve kardiyovasküler hastalıklarını önceden tespit etmeye yönelik bir mobil uygulama olduğunu açıkladı. Aydemir, proje kapsamında akciğer kapasitesi, hayati kapasite ve zorunlu hayati kapasitenin ölçüldüğü, öksürük ve fonasyon gibi verilerin değerlendirildiği bir uygulama geliştirdiklerini belirtti.

VOKALKORD'un Covid-19 salgını sürecinde geliştirildiğini söyleyen Aydemir, proje kapsamında hastaların öksürük ve fonasyon verilerini yapay zeka sistemlerine yükleyerek çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Göz kuruluğu hastalığına dikkat Göz kuruluğu hastalığına dikkat

Aydemir, VOKALKORD'un NASA tarafından deneyim onayı aldığını ve uzaydaki ilk deneyin Türk astronot Alper Gezeravcı tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Gezeravcı'nın uzayda ses kayıtları ile öksürük ve fonasyonlarını kaydettiğini ve bu verilerin değerlendirileceğini söyledi. Projenin sonuçlarının 26 Şubat'a kadar açıklanması planlanıyor.

VOKALKORD'un, düşük yerçekimi koşullarında çalışan herkesin kullanabileceği bir uygulama olacağı ve akciğer ve kardiyovasküler sağlık değerlendirmesi yanı sıra solunum yolu kaynaklı hastalıkları da tespit edebileceği belirtiliyor. Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, projenin uzayda gerçekleştirilen deneyler arasında yer almasının önemini vurgulayarak, Alper Gezeravcı'nın uzaydaki tecrübelerinin proje üzerindeki etkilerini değerlendireceklerini ifade etti.

Kaynak: AA