Manisa'nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan çekirdeksiz kuru üzümde yeni sezon öncesi beklentiler yükseldi. TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Şen, hem üreticileri hem de ihracatçıları yakından ilgilendiren değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda ihracatta yaşanan düşüşe dikkat çeken Şen, bu sezon beklenen yüksek rekoltenin Türkiye'yi yeniden dünya pazarında güçlü bir konuma taşıyacağını ifade etti. İç piyasada kuru üzüm tüketiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Şen, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım yapmasının piyasaya denge sağlayacağını belirtti.

Kuru Üzümde Bereketli Sezon Beklentisi

TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Şen, 2026 sezonunda üretimin artmasını beklediklerini belirterek, bereketli bir sezon öngördüklerini söyledi. Üretimdeki artışın hem ihracata hem de üreticinin gelirine olumlu katkı sağlayacağını ifade eden Şen, Türkiye'nin uluslararası pazarda yeniden daha güçlü bir konuma ulaşacağını dile getirdi.

İhracatta Düşüş Yaşandı

Son yıllarda kuru üzüm ihracatında önemli bir gerileme yaşandığını belirten Şen, ihracat miktarının 280 bin ton seviyelerinden 140 bin tonlara kadar düştüğünü söyledi. Bu süreçte Güney Afrika ve Hindistan gibi rakip ülkelerin Avrupa pazarında daha fazla pay almaya başladığını kaydeden Şen, yeni sezonda üretim artışıyla birlikte kaybedilen pazarların yeniden kazanılabileceğini ifade etti.

"Türkiye Üretimde Yeniden Söz Sahibi Olacak"

Üretimin artmasının sadece rekolte açısından değil, uluslararası pazardaki rekabet gücü açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Şen, Türkiye'nin kaliteli üretim avantajını yeniden öne çıkaracağını belirtti. Şen, yeni sezonda ihracat rakamlarının yükselmesini beklediklerini dile getirdi.

Manisa'da üretilen çekirdeksiz kuru üzümün Japonya ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede yoğun şekilde tüketildiğini hatırlatan Ferhat Şen, buna karşın Türkiye'de tüketim oranlarının oldukça düşük seviyelerde kaldığını söyledi. Kuru üzümün iç piyasada daha fazla tüketilmesi için yeni projeler geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

TMO vurgusu: "Piyasaya denge sağlar"

Yeni sezon fiyatları konusunda değerlendirmede bulunan Şen, TARİŞ olarak önceden fiyat açıklayarak piyasada dengesizlik oluşturmak istemediklerini belirtti. Piyasanın sağlıklı işlemesi adına Toprak Mahsulleri Ofisi'nin üzüm alımına başlamasının önemli olacağını ifade eden Şen, TMO'nun devreye girmesinin hem üreticiyi hem de piyasayı rahatlatacağını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi