Manisa’da 20 Ağustos’ta Cumhuriyet Meydanı’ndaki mitingde 9 numara çekirdeksiz üzümün kilogram fiyatının 27 TL açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üzümcüyü memnun etti. Ancak piyasadaki rakamlar yine kafa karıştırdı.

Önce ihracatçının üzümün kilogramını 19-22 TL bandında aldığı konuşuldu. Borcu olan ve bir an önce ürününü satıp ödemelerini yapmak durumundaki üreticinin ucuz fiyata üzüm satmasına sebep oldu.

Şimdi ise bir diğer kuruluş olan TARİŞ vatandaşın tepkisini çekti. TARİŞ Kooperatifi’nin başkanı olan Ali Rıza Türker imzasıyla üreticilere gönderilen mesaj, üzümün yine ucuza gideceği yorumlarına neden oldu.

Mesajda tam olarak şu ifadeler yer aldı: “Kooperatiflerimizce, 1 Eylül’den itibaren 2022 yılı çekirdeksiz kuru üzüm, kalite ayrımı yapmadan 20 TL/KG avans fiyatla alınacaktır. Hayırlı olsun. Başkan Ali Rıza Türker.”

Üreticiler, verilen fiyat avans da olsa, üzümün kilogram fiyatının 27 TL olarak açıklandığı yerde 20 TL gibi bir rakamın, üreticiyle resmen alay etmek olduğunu ifade etti. Çok sayıda üretici gelen mesajı sosyal medya hesaplarında paylaşarak duruma tepki gösterdi.

Avans fiyat, TARİŞ’in bir fiyat belirlemek yerine ortalama bir rakama ürün alması anlamına geliyor. Daha sonra piyasada rakamlar belirlendikten sonra, aradaki farkı TARİŞ üreticiye ödüyor. KULİS

Editör: Zerrin Ağar