Cep telefonları ve tabletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte, yaş farkı gözetmeksizin ekran karşısında geçirilen zaman giderek artıyor. Bu yoğun ekran süresi, oturma pozisyonları ve yetersiz fiziksel aktivite gibi etkenlerle birleşerek, erken yaşlarda bel, boyun ve sırt ağrıları gibi sorunlara yol açmaya başlıyor.

Yetişkinlerde rahatsızlıklar erken yaşlara inmeye başladı

Aileleri bu konuda uyaran Fizyoterapist ve Kayropraktik Uzmanı Mehmet Toprak, ’”Genellikle yetişkinlerde görülen, yakın zamana kadar çocuklarda pek duymadığımız bel ve boyun ağrısı gibi rahatsızlıklar artık çocuklar arasında da hızla artmakta. Son yıllarda çocuklar arasında ekran başında geçirilen sürenin artması endişe verici bir durum haline geldi.

Yapılan bir araştırmaya göre, çocukların yüzde 47’sinin yaşamlarının bir döneminde bel ve boyun ağrısını deneyimlediğini ayrıca günlük bilgisayar kullanımı ve telefon kullanımının her bir saatlik artışının bel ağrısı gelişme riskini yüzde 8.2 artırdığı tespit edilmiştir.

Türkiye'nin genç nüfusu Avrupa ülkelerinden fazla Türkiye'nin genç nüfusu Avrupa ülkelerinden fazla

Bu bulgular, çocukları bel ağrısından korumak için ekran süresinin minimalize edilmesi gerektiğini göstermektedir. Yoksa 2 yaşında tablet kullanmaya başlayan bir çocuk, 10 yıl masa başında çalışmış bir yetişkin gibi 12 yaşında bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilir. Bu şikayetlerle sağlık kurumlarına başvuranların sayısı her geçen gün artmakta’’ dedi.

Tabletin ağırlığı kas, iskelet sağlığını bozabilir

Toprak, Ekran sürelerini yönetmek için hatırlatıcı bildirimler kullanılabilir ve tabletin ağırlığının da uzun kullanımlarda çeşitli kas iskelet sağlığında sorunlarına yol açabileceğinden özellikle çocuklar için çok büyük ekranlı ağır bir tablet yerine mümkünse daha hafif modellerin kullanılması ergonomik açıdan daha uygundur” şeklinde konuştu.

Toprak, ailelerin ve gençlerin özellikle bu ergonomik önerilere uymalarının bel, boyun ağrısı oluşma riskini düşüreceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA