Fethullahçı Terör Örgütü’nün(FETÖ) elebaşı Fethullah Gülen’in ölümünün ardından “Yerine kim geçecek?” sorusu gündeme oturdu. İki isim öne çıkarken, bunlardan biri Suat Yıldırım. Gülen’in eski ev arkadaşı olan Yıldırım, örgüt içindeki faaliyetleriyle biliniyor.

Akademik geçmişiyle FETÖ’nün ideolojik temellerine katkı sunduğu iddia edilen Yıldırım, Gülen’in halefi olabilecek isimler arasında gösteriliyor. Peki Suat Yıldırım kimdir? Detaylar haberimizde!

Suat Yıldırım Kimdir?

Fethullahçı Terör Örgütü’ne mensup Suat Yıldırım, Türkiye'de İslam ilahiyatı alanında tanınmış bir akademisyen olup şu anda Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından terör suçlusu olarak kırmızı listede aranan bir isimdir.

1940 yılında doğan Yıldırım, akademik kariyerine Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde Arap Dili ve Edebiyatı asistanı olarak göreve başladı. 1973 yılında "Peygamberimizin Kur'an'ı Tefsiri" başlıklı doktora tezini tamamlayarak tefsir alanında uzmanlaştı.

Akademik hayatı boyunca Erzurum Atatürk Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi üniversitelerde Tefsir Anabilim Dalı Başkanlığı ve dekanlık gibi görevlerde bulundu.

  •  Yıldırım’ın te'lif ve tercüme olmak üzere toplamda 13 kitabı ve 70'ten fazla bilimsel makalesi bulunmaktadır.

Terör suçlusu olan Suat Yıldırım Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından kırmızı liste ile aranmaktadır.

Suat Yıldırım Nereli?

Suat Yıldırım, 1941 yılında Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğdu. Babası Mehmet Zeki Yıldırım ve dedesi Hacı Hüsnü Yıldırım, Ergani'de müftülük yapmış isimlerdir.

Suat Yıldırım, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra açılan “FETÖ çatı davası” başta olmak üzere, pek çok davada firari sanık olarak yer alıyor.

Suat Yıldırım’ın FETÖ İçindeki Rolü

Suat Yıldırım, FETÖ’nün kuruluş yıllarından itibaren örgüt içinde aktif olarak yer alan bir isim. Suat Yıldırım, 1964 yılında Ankara Üniversitesi’nin İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 

Diyarbakır’da müftü yardımcılığı ve Edirne’de il müftüsü olarak görev yapan Yıldırım, bu dönemde Fethullah Gülen ile tanıştı ve aynı evi paylaştı. Gülen ile olan bu yakın ilişki, Suat Yıldırım’ın FETÖ içindeki etkisini artırdı.

1968 yılında Atatürk Üniversitesi’nde akademik kariyerine başlayan Yıldırım, ilerleyen yıllarda profesörlüğe kadar yükseldi. Akademik çalışmalarıyla FETÖ’nün ideolojik yapısını oluşturan Yıldırım, örgütün eğitim ağı ve ideolojik propagandalarının yayılmasında kilit bir rol oynadı.

Özellikle Yıldırım'ın “Futbolda şike” soruşturması davasında sıkça ismi geçiyor. Gizli tanık beyanlarına göre Yıldırım, FETÖ’nün futbol camiasını örgütlemeye çalıştı.

Suat Yıldırım FETÖ’nün Başyüceler Kurulunda

Suat Yıldırım, FETÖ’nün üst düzey yönetim mekanizmasında da görevler üstlendi. Örgütün karar alma organlarından biri olan “Başyüceler” ya da “İstişare heyeti” olarak bilinen kurulda yer aldığı biliniyor.

Yıldırım, örgütün tayin ve terfi süreçlerinde etkili olan “tayin heyeti” içerisinde de yer aldı. Örgüt mensuplarının atama, yönlendirme ve terfi süreçlerinde Yıldırım’ın bir karar mekanizması olduğu, eski örgüt üyelerinin ifadelerinde yer alıyor.

Suat Yıldırım’ın Adil Öksüz İle İlişkisi

Suat Yıldırım, 1993-1995 yılları arasında Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde dekan olarak görev yaptı. Bu dönemde FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde  rol oynayan ve örgütün sözde ‘TSK imamı’ Adil Öksüz, Yıldırım’ın görev yaptığı fakültede çalıştı.

Öksüz’ün, Yıldırım’ın dekanlık yaptığı dönemde fakülteye katılması, ikili arasındaki ilişkilerin dikkat çekmesine neden oldu.

Yıldırım, FETÖ’nün Faaliyetlerinde Öne Çıktı

Yıldırım, FETÖ’nün ideolojik yapısını şekillendiren isimlerden biri olarak sıkça örgütle ilgili  etkinliklerde konuşmacı olarak yer aldı.

Mango’nun kurucusu talihsiz kazada hayatını kaybetti! Mango’nun kurucusu talihsiz kazada hayatını kaybetti!

Gülen’in fikirlerine katkıda bulunan ve örgütün propagandasının akademik zeminde yayılmasını sağlayan Yıldırım, özellikle yurtdışında FETÖ okullarında kullanılan müfredatın geliştirilmesinde bir rol oynadı.

Suat Yıldırım Kırmızı Kategoride Aranıyor

Suat Yıldırım’ın hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis ve farklı suçlamalarla 78 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yıldırım, 4 Eylül 2015’te yurt dışına kaçtı. İçişleri Bakanlığı’nın Terörden Arananlar Listesi’nde kırmızı kategoride yer alan Yıldırım, 10 milyon lira ödülle aranıyor.

Fethullah Gülen Öldü

Hain terör örgütü FETÖ’nün elebaşı Fethullah Gülen öldü. Gülen’in ölüm haberi, terör örgütü içindeki dengeleri değiştirdi.  Gülen’in ölüm haberini FETÖ’ye yakın kaynaklar duyururken, yeğeni Ebuseleme Gülen de sosyal medya hesabından Fethullah Gülen’in ölümünü doğruladı.

Bu gelişmenin ardından örgüt içindeki liderlik mücadelesi hız kazandı. Gözler, Gülen’in yerine geçebilecek isimlere çevrildi.

Gülen’in Ölümünden Sonra FETÖ’de Liderlik Mücadelesi: FETÖ’nün Başına Suat Yıldırım Mı Geçecek?

Fethullah Gülen’in ölümünün ardından Fethullahçı Terör Örgütü’nün(FETÖ) liderlik koltuğu boş kaldı. Suat Yıldırım, Gülen’e olan yakınlığı ve FETÖ’nün ideolojik altyapısına yaptığı katkılar nedeniyle potansiyel bir aday olarak görülüyor. Ancak, örgüt içindeki diğer isimlerin rekabeti ve farklı güç dengeleri, FETÖ’nün gelecekteki liderini belirlemede kritik bir rol oynayacak.

Suat Yıldırım5

Fethullah Gülen Kimdir?

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün kurucusu ve lideri olan Fethullah Gülen, Türkiye’de darbe girişimine kalkışmış bir terör suçlusudur.

27 Nisan 1941 tarihinde Erzurum’un Pasinler ilçesinde dünyaya gelen Fethullah Gülen, dini eğitimini imam olan babasından aldı. İlkokulu dışarıdan bitirdikten sonra, farklı hocalardan aldığı dini eğitimi sürdürdü. 17 yaşında Nur Cemaati ile tanışan Gülen, cemaatin Yeni Asya koluna katıldı. Dini alanda kariyerine 1959 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak Edirne’de vaiz olarak başladı ve burada dört yıl boyunca görev yaptı.

1200X675 Cmsv2 212A3Ace 773F 5C16 B097 A6528Ad25757 8802386 (1)

Gülen, askerlik görevini tamamladıktan sonra Erzurum’a dönerek 1962 yılında Komünizmle Mücadele Derneği’nin Erzurum şubesinin kurucuları arasında yer aldı ve sola karşı çeşitli faaliyetlerde bulundu. Bu dönemden sonra önce Edirne, ardından Kırklareli'nde imamlık yaptı.

Hayatının son yıllarını ABD'de geçirip, orada yaşamını yitirmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi