Pınar Sabancı Kimdir? Nereli? Ne İş Yapıyor? Pınar Sabancı Kimdir? Nereli? Ne İş Yapıyor?

Günlük hayatımızı giderek daha fazla etkileyen aşırı sosyal medya kullanımı, uyku düzenini ciddi şekilde bozarak çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyor. Medicana Sağlık Grubu Psikoloji Bölümü Uzmanı Psikolog B. Sümeyra Bilgiç, sosyal medya platformlarının aşırı kullanımının cihazlardan yayılan ışıkların uyku düzenleyen melatonin hormonunu olumsuz etkileyebildiğini vurgulayarak, bu durumun zincirleme problemlere sebep olabileceğini belirtiyor.

Bilgiç, aşırı sosyal medya kullanımının sadece psikolojik değil, aynı zamanda fiziksel etkilerini de vurguluyor. Çok fazla telefona bakmanın boyun ve ellerde ağrılara, elde titremelere yol açabildiğini ifade ediyor. Uyku sorunları ise sadece bireyin dinlenme kapasitesini değil, günlük yaşamını, işini ve aile ilişkilerini olumsuz etkileyebiliyor.

Sosyal Medya ve Uykusuzluk Depresyone Sürükleyebilir

Psikolog Bilgiç, özellikle gençlerin ve yetişkinlerin sosyal medyada karşılaştıkları mükemmel hayat görüntülerinin, özenti ve kendini başkalarıyla kıyaslama duygusuna sebep olduğunu söylüyor. Bu durumun gençleri memnuniyetsizliğe, depresyona ve kendi potansiyellerinden uzaklaşmaya sürükleyebileceğini belirtiyor.

Gençler İçine Kapanıyor

Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte, gerçek hayattan uzaklaşan gençlerde asosyalleşmenin ve yalnızlaşmanın gözlendiğine dikkat çeken Bilgiç, bu durumun depresif bir atmosfer oluşturarak gençlerin içe kapanmasına neden olduğunu ifade ediyor.

Bilgiç, ailelerle yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, iletişim ve sınır koyma becerilerini geliştirmenin gençlerin sosyal medya kullanımını kontrol etmelerine yardımcı olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, bireylere kendi hayatlarıyla başkalarının hayatlarını karşılaştırmamaları konusunda uyarıda bulunuyor.

Kaynak: İHA