Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının üzerinden 11 yıl geçti. “Cumhuriyet tarihinin en büyük maden kazası” olarak kayıtlara geçen olayın yıldönümünde, faciada hayatını kaybeden işçilerin aileleri yaşadıkları acının hâlâ ilk günkü kadar derin olduğunu söylüyor.
Facianın yıl dönümünde Soma’da Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlık ve Soma Belediyesi tarafından Madenci Şehitliği’nde anma programı düzenlenecek. Hayatını kaybeden madencilerin aileleri ise hem duygusal hem de hukuki olarak kapanmayan yaralarla yaşamaya devam ediyor.
“Mayıs Ayının Gelmesini Hiç İstemiyoruz…”
Facia sonrası kurulan Soma 301 Madenciler Derneği’nin başkanı ve şehit madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, acılarının dinmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Sadece Uğur Çolak değil, Uğur’dan başka 300 kader arkadaşı vardı. Onların da hayalleri vardı mutlaka. Çocuklarının okuyup faydalı bir insan olması, evlenip yuva kurması... Ama hayalleri, her şeyimizi kaybettik. En büyük eksikliğimiz evlatlarımızın olmaması. Bayramların gelmesini, mayıs ayının gelmesini hiç istemiyoruz."
“Çocuklarım Babalarına Yaslanamadı”
Madende şalter görevlisi olarak çalışan eşini kaybeden Gülfidan Köse de 11 yıldır aynı acıyı yaşadıklarını dile getirdi.
Eşinin çocuklarına düşkün bir baba olduğunu belirten Köse, onun hayallerini gerçekleştiremediğini söyledi.
Gülfidan Köse, bayram, Babalar Günü gibi özel günlerinin buruk geçtiğini ifade ederek, şunları anlattı: "Bayramlarda günümüz buruk geçer. Bir düğün olur, buruk geçer. Mesela bir yere gideriz her zaman çocuklarım 'Babam da burada olsaydı.' der. Bir yere gittiğimiz zaman keşke 'Babam da yanımızda olsaydı.' der. Bunları 11 yıl boyunca sanki o hiç ölmemiş, bizle beraber yaşıyormuş gibi her zaman yaşatıyoruz içimizde."
Oğlu Berkan'ın üniversiteden mezun olarak babasının arzusunu yerine getirdiğini belirten Köse, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir nebze de olsa babasının isteğini yerine getirmeye çalıştık. En çok özlediğim yanı mesela yanımızda olması. Çocuklarımın yanında, dibinde olmasını isterdim. Çocuklarımın sırtını babalarına yaslamasını isterdim. Her zaman o eksikliği hissediyorum. Onu sevdiğimi söylemek isterdim. Çocuklarının özlediğini söylemek isterdim."
Facianın Ardından Yaşananlar…
Soma Kömürleri AŞ'nin işlettiği madende çıkan yangın sonucu 96 saat süren çalışmalarla 486 işçi kurtarılmış, 301 işçi ise hayatını kaybetmişti. Facianın ardından ülke genelinde 3 gün yas ilan edilmişti.
39 madencinin mezarının bulunduğu Soma Mezarlığı’nda "Madenciler Şehitliği" oluşturulmuştu.
Yargı Süreci
Kazanın ardından başlayan yargı sürecinde Soma Kömür İşletmeleri yöneticileri ve teknik personel yargılanmış, bazıları hapis cezası alırken, bazıları beraat etmişti. Son olarak 28 kamu görevlisine açılan davada 18 kişi çeşitli sürelerde hapis cezasına çarptırıldı.