Manisa’nın Soma ilçesinde, bir grup madenci ve öğrenci tarafından kurulan Soma Mekansızlar Tiyatrosu’nun sahnelediği ‘Para ile satılmaz’ oyunun kaymakamlık engeline takıldığı iddia edildi. Daha önce Soma başta olmak üzere Bergama’da, Seferihisar’da, Foça’da, Manisa Merkez’de sahnelenen oyun için 15 Aralık’ta sahnelenmesine ‘Argo ve siyasi içerik’ gerekçesiyle izin verilmediği öne sürüldü. Konuyla ilgili Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği ile Soma Mekansızlar Tiyatrosu ortak açıklama yaptı.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciası ile ilgili oyunun sahnelenmesine ilçe kaymakamlığı tarafından izin verilmediği iddia edildi. Maden işçileri ve öğrenciler tarafından oluşturulan Soma Mekansızlar Tiyatrosu ekibince sahnelenen ‘Para ile satılmaz’ oyununun son gösterim için kaymakamlıktan izin alamadığını söyleyen Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği ile Soma Mekansızlar Tiyatrosu ortak açıklama yaptı.

“BİRİLERİ ENGELLEDİ”

Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, yaptığı açıklamada oyunun kendilerince hiçbir sakıncası olmadığını ifade etti. Para ile satılmaz adlı oyunun 15 Aralık günü Soma’da sahnelenmesi için verdikleri dilekçenin olumsuz karşılandığını kaydeden Çolak, “Soma Mekansızlar Tiyatrosu’nun oyuncularından birçoğu maden işçisi. ‘Para ile satılmaz’ oyununu İzmir’in çeşitli ilçelerinde, Manisa Merkez’de, Soma’da defalarca sergiledik. 15 Aralık 2018 tarihinde oyunun Soma’da tekrar sahnelenmesi için ilçe kaymakamlığına müracaat ettik. Ancak ‘sakıncalı sözler, siyasi içerikler’ var denildi. Bu nedenle oyunun oynanması engellendi. Biz Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak bu oyunun sergilenmesinde hiç sakınca görmedik. Gurur duyduğumuz, onur duyduğumuz, şehit 301 madencimizi temsil ettiğini düşündüğümüz bir oyunun engellenmesini asla kabul etmiyoruz.   Soma Meknasızlar Tiyatrosu ekibi o oyunda Türkiye’deki maden şartlarını anlatıyordu. Demek ki oyun birilerine dokundu. Biz böyle düşünüyoruz. Çünkü bu oyun defalarca sergilendi. Hiçbir engelleme olmadı. Ancak ne hikmetse 15 Aralık’taki gösterimimiz engellendi. Biz buraya Türkiye Barolar Birliği başkanını, milletvekillerini davet ettik. Onlardan da özür diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda maden işçisi olan Soma Mekansızlar Tiyatrosu eğitmenlerinden Mehmet Çolak ise, “

Ekibimiz 2004 yılında işçi ve öğrenciler tarafından kuruldu. Gençlerimizin grup bilincini öğrenmesi, kötü alışkanlıklardan uzak durması için tiyatro ekibi kurduk. İyi bir aile olduk. Güzel projelere imza attık. Ben dahil ekibimden 3 arkadaş madende çalışıyoruz. Yaşadığımız faciayı ele aldık. Tiyatro gerçeğin aynasıdır. Bunu sahneye koyduğunuz zaman tiyatro olur. Oyunumuza bir engel konuldu. ‘Bu oyunuz oynayamazsınız’ dendi. Gerekçe olarak da 2559 sayılı kanun önümüze konuldu. Oyunda argo olduğu, oyunun sivri olduğu sözel ve yazılı olarak bildirildi.” diye konuştu.

“DAHA ÖNCE İZİN VERİLDİ, ŞİMDİ NEDEN VERİLMİYOR?”

Oyunun daha önce Soma’da, İzmir’in ilçelerinde ve Manisa Merkez’de sahnelendiğini dile getiren Mehmet Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“En son 20 Mart 2017’de oynanan oyuna ilgi büyüktü. Gelen talepler üzerine Bergama’da, Seferihisar’da, Foça’da, Manisa Merkez’de oyunumuz sahnelendi. Oyuncu arkadaşlarımıza gelen ‘tekrar Soma’da oynayın’ talebine duyarsız kalamadık. Oyunda ele alınan konunun birinci derecede mağdurları olan madencileri temsil eden Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin onayını alarak oyunu sahnelemek için resmi başvuruyu yaptık. Oyunumuz birçok kez sahnelendiği için izin verilmeyeceğini düşünmedik. Salon için tarih alındı, sosyal medyadan tanıtım videosu paylaştık, misafirlerimizi davet ettik. Ama oyunun sahnelenmesine izin verilmedi.”

GÖRÜŞME TALEPLERİNE YANIT GELMEMİŞ

Çolak, oyunla ilgili Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş’tan randevu talep ettiklerini ancak kendilerine geri dönüşün Yazı İşleri Müdürlüğü aracılığıyla yapılarak görüşülecek bir durumun olmadığını söylediklerini ifade etti.

Editör: TE Bilişim