Günlerdir sokak köpeklerine yönelik düzenleme tartışılıyor… AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, sokak köpekleri düzenlemesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bütün sokak köpeklerinin toplanarak itlaf edileceği şeklinde yanlış bir bilgi olduğunu belirtti.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'e sokak köpeklerine ilişkin soru soruldu... Güler sokak hayvanları yasasıyla ilgili kamuoyunda yanlış anlaşılmalar olduğunu belirterek çalışmaların çerçevesini anlattı.

Yanlış bilgiler olduğunu söyleyen Güler, 

Muğla’da kadın cinayeti… 3 yıl önce boşandığı eşini ‘beni aldattı’ diyerek öldürmüş! Muğla’da kadın cinayeti… 3 yıl önce boşandığı eşini ‘beni aldattı’ diyerek öldürmüş!

“Yanlış bilgiler var; bütün sokak hayvanları toplanacak ve itlaf edilecek, öldürülecek şeklinde. Anayasamızın 56. maddesine göre toplum sağlığı noktasında bizim önemli sorumluluklarımız var. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na baktığımızda mahalli idarelerin birçok görevinin olduğunu görüyoruz. Mevcut resmi rakamlara baktığımızda yaklaşık 2-2.5 milyon sahipsiz köpek var. Genel tahmin; yaklaşık 4-4.5 milyon sahipsiz sokak köpeğinin bulunduğunu tahmin ediyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda yaşadığı sıkıntılar var. Bizim bunu asla görmezden gelme imkanımız yok. Anatomik yapısı bozulmuş, farklı üreme durumundan kaynaklı saldırganlaşmış, normalleşmesi mümkün olmayan, kuduz riski taşıyan, hayvan sağlığı açısından olumsuz, hastalıklı, bizim merhamet iklimimize uygun olarak onları uyutma dediğimiz şekilde normalleştirmemiz gerekiyor.”

Güler, sözlerine şöyle devam etti: “Bütün sokak köpeklerini topluyorlar, bunlar öldürülecek, böyle bir şey söz konusu değil. Sorun belli. Bu hayvanları barınaklara almak, barınakların da kalitesini yükseltmek. Orada hem yaşamasını sağlamak hem bu tür olumsuz durumları olan köpeklerimizi ayırt etmek. 5199 sayılı Kanun'a baktığımızda tüm sorumluluk 25 bin üzerindeki ilçe belediyelerimiz, il belediyelerimiz ve büyükşehir belediyemizde. Bu kanun içerisinde sokak köpeklerini ve kedilerimizin barınacağı barınakları yapma zorunluluğu var.”

Kaynak: İHA