Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2024-2028 stratejik planına yönelik eleştiriler yükseliyor. Bu kapsamda Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Manisa Şube Başkanı Ferdi Ay, SGK’nın 2024-2028 stratejik planına ilişkin açıklama yaptı. Ay, bu durumun mağdurları hala mağdur durumda bıraktığını ve derhal bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

Sigarada vergi oranları değişti… Karar Resmi Gazete’de! Sigarada vergi oranları değişti… Karar Resmi Gazete’de!

3308 SAYILI KANUN YENİDEN DÜZENLENMELİ

Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu Manisa Şube Başkanı Ferdi Ay, SGK’nın stratejik planını eleştirirken, 3308 sayılı kanunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

“MESEM ADI ALTINDA ÇOCUKLAR İŞ GÜVENLİĞİ OLMADAN ÇALIŞTIRILIYOR”

Ay, MESEM (Meslek Eğitim Merkezi) adı altında çocukların iş güvenliği olmadan çalıştırıldığını, iş kazalarına maruz kaldığını ve bu durumun ucuz iş gücü olarak kullanılmalarına neden olduğunu belirtti. Ayrıca, 38 yıllık mağduriyetlerinin giderilmesi ve çırakların, stajyerlerin önlerinin açılması gerektiğini vurguladı.

ÇEŞİTLİ BAŞLIKLAR ALTINDA ELEŞTİRDİ

Ay, SGK'nın stratejik planını çeşitli başlıklar altında sıralayıp sorunları vurguladı. Ay, planın sürdürülebilirlik açısından yetersiz olduğunu, çünkü uzun vadeli emeklilik primlerinin alınmaması nedeniyle sürdürülebilirlikten söz edilemeyeceğini belirtti. İnsan odaklılık ilkesinin uygulanmadığını, sigorta kartlarıyla bireylerin yanıltıldığını ifade etti.

Erişilebilirlik sorununa dikkat çeken Ay, Çalışma Bakanlığı’na erişim zorluğu yaşandığını, randevu alınamadığını ve yetkililerin ilgisiz davrandığını söyledi. Güvenilirlik konusunda, SGK'nın verdiği sigorta kartlarının güvenilirliğinin sorgulandığını vurguladı. Kaliteli hizmet açısından ise, sağlık için verilen sigorta kartlarının emeklilik için uygun olmadığını ve hizmetin kalitesiz olduğunu eleştirdi.

Ay, yenilikçilik noktasında 3308 sayılı kanunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini ve mağdurlardan oluşan yeni grupların oluşturulmaması gerektiğini ifade etti. Katılımcılık sorununu ele alan Ay, SGK'nın staj mağdurlarını dinlemediğini, randevu vermediğini ve katılımcılığı teşvik etmediğini belirtti.

Çözüm odaklılık konusunda, SGK’ya sunulan çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını ve yıllık katkının göz ardı edildiğini vurgulayan Ay, adaletin sağlanmadığını, prim ödeyenlerin emeklilikte mağdur olduğunu ifade etti. Son olarak Ay, saygınlık açısından ise sigortalılar arasında ayrımcılığın yapıldığını ve SGK'nın saygınlığının zedelendiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi