Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar 2022 yılı vergi rekortmeni oldu. Baykar şirketinin yönetiminde aktif rol oynayan Bayraktar ekonomik olarak dikkat çekici bir figür oldu. Peki, Selçuk Bayraktar kimdir?

Selçuk Bayraktar kimdir?

Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin ilk milli S/İHA sistemleri ve ilk milli insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın mimarıdır. 1979 yılında İstanbul-Sarıyer'de doğan Bayraktar, Robert Kolej'den 1997 yılında mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimine devam etti. UPenn'de Elektrik Mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra, dünyada ilk defa İHA formasyon uçuşları ve robot koordinasyonu üzerine önemli çalışmalarda bulundu. MIT'de yüksek lisans-doktora eğitimi alırken insansız helikopter sistemlerinin otomatik uçuş kontrol algoritmaları üzerine çalıştı ve 2006'da ikinci yüksek lisans derecesini aldı.

2007 yılında Türkiye'ye dönerek Baykar şirketinde insansız hava aracı teknolojileri geliştirme faaliyetlerine katılan Bayraktar, 2007'den beri şirket bünyesinde Teknoloji Liderliği (CTO) görevini sürdürmekte olup, 2021 yılından itibaren Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. Baykar'da milli ve özgün olarak geliştirilen İHA sistemlerinin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme gibi alanlarda çalışmaktadır.

Bayraktar, Türkiye'nin ilk milli İHA'sı Bayraktar MİNİ İHA'nın geliştirilmesini yönetti ve sınıfında dünyanın en iyisi olarak kabul edilen Bayraktar TB2 S/İHA sistemini dünyaya tanıttı. Ayrıca, Türkiye'nin ilk Taarruzi İHA sistemi olan 6 ton kalkış ağırlığına sahip Bayraktar AKINCI TİHA'nın geliştirilmesini ve 2021 yılında TSK'ya teslimini sağladı. Bayraktar AKINCI TİHA, Eylül 2023 itibariyle 8 ülkeye ihraç edilmiştir.

Selçuk Bayraktar'ın projeleri ve savunma sanayine katkıları

Selçuk Bayraktar aynı zamanda Türkiye'nin ilk uçan araba prototipi CEZERİ'nin geliştirilmesinde liderlik yapmıştır. Halen kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilen Bayraktar TB3 SİHA ve Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı projesi olan Bayraktar KIZILELMA'nın geliştirme projelerini yönetmektedir. KIZILELMA, dünya havacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirerek 2023 yılından önce 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. Bayraktar'ın liderliğindeki geliştirme çalışmaları, dünya havacılık tarihinde bir ilk olan formasyon uçuşlarına imza atmıştır. AKINCI Taarruzi İHA ile KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı, muharip sınıftaki iki insansız hava aracı olarak birçok kez başarıyla yakın kol uçuşları gerçekleştirmiştir.

Fergani adlı teknoloji girişimi, uzay çalışmalarına odaklanmaktadır. Fergani Uzay Teknolojileri'nde alçak yörünge takım uyduları ve yörünge transfer araçları geliştirme projelerini yönetmektedir.

Bayraktar, 2019'da başlayan COVID-19 salgınına rağmen Türkiye'de yerli yoğun bakım ventilatörü tasarım projelerini yönetmiştir. BIOSYS, BAYKAR, ASELSAN ve ARÇELİK ile işbirliği yaparak üretilen solunum cihazı, Türkiye tarafından birçok ülkeye ihraç edilmiş ve hibe edilmiştir. Aynı zamanda CANSAĞLIĞI Vakfı'nın kurucusu ve mütevelli heyeti başkanı olarak sağlık alanındaki çalışmalarını sürdürmekte, genetik, immünoloji ve nadir hastalıklar gibi birçok alanda bilim insanlarının projelerini desteklemektedir.

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'ların Karabağ'ın kurtuluşuna katkısı nedeniyle, 1 Nisan 2021'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı ile ödüllendirilmiştir. 2022'de ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky tarafından Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirilmiştir.

Selçuk Bayraktar'ın siyasi adımları

4 Nisan 2023'te Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov tarafından Askeri İş Birliği Madalyası ile taltif edilen Bayraktar, 2 Ekim 2023'te Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı kararıyla ülkeye katkı sağlayan isimlere verilen Azerbaycan Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal İnovasyonlar Devlet Ajansı (ASAN Hizmet) Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

Manisa Gazeteciler Cemiyetinden 3 Mayıs mesajı Manisa Gazeteciler Cemiyetinden 3 Mayıs mesajı

18 Ekim 2023'te Afrika ülkesi Mali'ye yaptığı katkı ve hizmetlerden dolayı Cumhurbaşkanı Assimi Goita tarafından ülkenin en yüksek nişanı olan Mali Ulusal Nişanı ile taltif edilmiştir.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın (T3 Vakfı) mütevelli heyeti başkanı olarak görev yapan Bayraktar, milli ve özgün teknoloji geliştirme çalışmalarında rol alabilecek yetenekli gençleri desteklemekte ve eğitim programları düzenlemektedir. T3 Vakfı, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun öncülüğünü yapmaktadır ve dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji etkinliği olan TEKNOFEST'i düzenlemektedir. TEKNOFEST, 2022 yılında Azerbaycan'da da gerçekleştirilmiştir.

Bayraktar, 2016 yılında Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile evlenmiş olup, bir çocuk babasıdır. Ayrıca, hususi pilot lisansına sahiptir.

Kaynak: Haber Merkezi