Beslenme hataları bahar yorgunluğunu artırıyor Beslenme hataları bahar yorgunluğunu artırıyor

Türkiye genelinde yaygın olarak bulunan sarı kantaron bitkisi, birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Ancak Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Sorumlusu Uzman Diyetisyen Dilek Doğan'ın yaptığı ortak çalışma, sarı kantaronun kanser tedavisi gören hastalarda olumsuz etkiler yaratabileceğini ortaya koydu.

Yapılan çalışmada, sarı kantaron kullanan ve kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarının tedavi başarılarının yüzde 40 oranında azaldığı tespit edildi. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Sorumlusu Uzman Diyetisyen Dilek Doğan, kanser hastalarının bitkisel tedavilere dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Bitkiler biyolojik olarak aktif bileşenler içerirler. Sarı kantaronun kanser ilacı kullanan hastalarda tedavinin etkinliğini yüzde 40 oranında azalttığına dair veriler bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Bitki Monogrofları'na göre sarı kantaronun kanser hastaları için uygun olmadığını belirten Diyetisyen Dilek Doğan, yapılan klinik çalışmalarda sarı kantaron kullanımının alerjik deri reaksiyonları, kabızlık, ağız kuruluğu, baş dönmesi, halsizlik ve uyku bozukluğu gibi yan etkilere neden olduğunu ifade etti. Ayrıca, kantaronun kemoterapi ile etkileşime girerek tedavi başarısını azalttığı da bildirildi.

Dilek Doğan, sağlıklı bireylerin sarı kantaronu kullanabileceğini belirtirken, "Türkiye genelinde doğal olarak yetişen sarı kantaron, sağlıklı bireylerde yara iyileştirici, anti depresan ve anti bakteriyel olarak kullanılabilir. Ancak kanser tedavisi görenlerin kullanmaması önemlidir" dedi.

Kaynak:  İHA