Sardes antik kenti Lidya bölgesinde yer alan antik kentlerden birisidir. Sardes antik kenti geçmiş zamanlarda ise Lidya devletine başkentlik yapmıştır. Bu antik kent paranın doğduğu antik kent olarak bilinmektedir.

SARDES ANTİK KENTİ HAKKINDA BİLGİ

Sardes antik kenti demir çağının izlerini taşımakta olan bir antik kenttir. İçerisinde büyük savunma duvarlarının olduğu bilinmektedir. Sardes antik kenti Anadolu'da bulunan ve kurulmuş olan uygarlıklardan biri olan Lidyalılar'a başkentlik yapmış bir kenttir. Sardes antik kenti tarihteki en ünlü yollardan biri olan kral yolunun da başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı jeopolitik konumu da bir hayli önemlidir. Günümüzde Sardes antik kentinde yapılan kazı çalışmaları devam etmektedir.

Sardes antik kenti içerisinde antik çağdan kalma olan eserler bulunmaktadır. Bu eserlerin çoğu Lidyalılar'a ait eserlerdir. Sardes antik kentinde tarihte bilinen ilk tiyatro eserleri de bulunmaktadır. İlk olarak bu antik kentte tiyatro eserlerine rastlanılmıştır. Sardes antik kenti içerisinde pek çok tarihi yapı bulunur. Özellikle bu kentin içerisinde yer alan Bintepeler en çok ziyaret edilen yerlerin başında yer almaktadır. Sardes antik kenti içerisinde döneme ait olan mahkeme binaları da bulunmaktadır. Bu mahkeme binaları antik çağın tüm tarihini yansıtmaktadır. Kent etrafında yer alan surlar bulunmaktadır. Bu surlara Akropolis denilmektedir. Akropolisleri bu kenti savunma amacı ile inşa edildiği düşünülmektedir.

SARDES ANTİK KENTİ TARİHİ

Sardes antik kenti milattan önce 1300'lü yıllarda inşa edilmiş bir kenttir. Bu kentin tarihi antik çağa kadar uzanmaktadır. Yaklaşık olarak 100 yıl hakimiyeti süren bu antik kent 100 yıl sonra ise yıkılmıştır. Ayrıca tarihte ilk basılan para yine bu kentte basılmıştır. Bundan dolayı tarihi açıdan sardes antik kenti son derecede önemlidir.

SARDES ANTİK KENTİ NEREDE?

Sardes antik kenti Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan bir antik kenttir. Salihli ilçesinin Sart kasabasında yer almaktadır. İzmir'e ise yaklaşık olarak 82 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Salihli merkeze ise 9 kilometre mesafedir.

SARDES ANTİK KENTİ GEZİLECEK YERLER

Sardes antik kentinde gezilecek pek çok yer bulunmaktadır. Bu kenti ziyaret ettiğinizde içerisinde gezebileceğiniz yerler şu şekildedir;

 - Mezarlık

 - Antik çağa ait olarak inşa edilmiş mahkeme binaları

 - Bintepe

 - Antik çağın mozaini yansıtan evler

 - Hamamlar

 - İbadethaneler için sinagoglar

 - Akropollar

HABER MERKEZİ

Editör: Onur Yılmaz