Salihli-Kula Jeoparkı sınırları içerisindeki verimli tarım arazilerine kurulmak istenen atık tesisi bölge halkının isyanına neden oldu. Sandal Mahallesi sakinleri ellerinde “Kirli ellerinizi Kula yöresinden çekin”, “Artık yeter! Kanser olmak istemiyoruz”, “Biz toprağımızı savunuyoruz, ya siz?”, “Havamızı, suyumuzu kirletmenize izin vermeyeceğiz”, “Kula halkı geleceğine sahip çıkıyor” yazılı dövizler ve alkışlarıyla Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ tarafından kurulmak istenen tesisi protesto etti.

Mahalle halkı; Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi’nin tüm olumsuz görüş raporlarına karşın büyük bir çevre katliamı yaşanmasına neden olacak atık yönetim tesisinin, tarım arazisi üzerine yapılmak istenmesinin binlerce yıllık tarihi tahrip edeceğini, tüm canlı varlığı, çevre ve doğayı katledeceğini savundu.

Esra KALE

TÜRKİYE'NİN ilk ve tek UNESCO sertifikalı jeoparkı olan 'Kula- Salihli UNESCO Global Jeoparkı sınırları içerisinde yer alan Kula ilçesinin Sandal Mahallesi’ne; Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ. Tarafından kurulması planlanan devasa ‘atık düzenli depolama tesisi, çamur kurutma tesisi ve atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisi’ mahalle sakinlerini ayağa kaldırdı.

Konuyla ilgili Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi’nin olumsuz görüş raporlarına rağmen İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından onaylanan ve ÇED raporu almak için sürecin başlatıldığı kimyasal atık tesisinin, insan sağlığına, çevreye ve tarıma büyük zararlar vereceğini savunan Sandal mahallesi halkı, çocukları ve kadınlarıyla mahalle meydanında toplandı.

MAHALLE HALKININ EYLEMİNE DESTEK YAĞDI

Mahalle Muhtarı Ahmet Gökçe, mahallelinin avukatlığını üstlenen Nihat Dayan, Salihli Çevre Derneği Başkanı Hakkı Uysal, dernek avukatı Yıldıray Çılgın, ve dernek üyeleri, Tabiat Varlıklarını Koruma, Geliştirme Derneği Üyesi Recep Erkol, Kula- Salihli UNESCO Global Jeoparkı rehberi Sabahattin Argaç, CHP Manisa Milletvekili adayı Semih Balaban; mahalleli tarafından yapılan eyleme destek verdi.

Ellerinde “Kirli ellerinizi Kula yöresinden çekin”, “Artık yeter! Kanser olmak istemiyoruz”, “Biz toprağımızı savunuyoruz, ya siz?”, “Havamızı, suyumuzu kirletmenize izin vermeyeceğiz”, “Kula halkı geleceğine sahip çıkıyor” yazılı dövizler taşıyan mahalle sakinleri alkışlarıyla Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ tarafından kurulması istenen tesisi protesto etti.

MAHALLE MUHTARI GÖKÇE: “BEŞİKTE YATAN BEBEKLERE KANSER TEŞHİSİ KOYULUYOR”

Sandal Mahallesi’nin 2009 yılından bu yana kimyasal atıklara maruz bırakıldığını, verimli tarım alanlarının tahrip edildiğini ve halk arasında kanser hastalığına yakalanma oranlarının yükseldiğini söyleyen mahalle muhtarı Ahmet Gökçe, “Sandal mahallesi toprakları armut, üzüm ve tütünün cennetiydi. Süreko Ege Bölgesi Endüstriyel Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’nin mahallemize kurulmasıyla tarım bitme noktasına geldi. Üretici, ürünlerinden verim alamamaktan şikayetçi. Şimdi de Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ, mahallemize ikinci bir tesis kurmak istiyor. Ama bizler, kendimiz ve çocuklarımızın geleceğini düşünerek, tedirgin oluyor ve ikinci bir tesisin mahallemize kurulmasını istemiyoruz. Kanser olmaktan, daha da kötüsü çocuklarımızın hasta olmasından korkuyoruz. Sandal mahallesinde, beşikte yatan bebeklere bile kanser teşhisi koyuluyor artık. Bu gerçekle yaşamak zorunda değiliz” dedi.

AVUKAT NİHAT DAYAN: “RANT BÜYÜKSE İŞLER ANKARA’DA ÇÖZÜLÜYOR”

Mahalle sakinleri adına konuşan Avukat Nihat Dayan, “Sandal Mahallesi ile Narıncalıpıtrak Mahallesi arasında Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ tarafından yapılması planlanan çöp depolama ve bertaraf tesisine karşı çıkmak için buradayız. Tesisin yapımı için gerekli izinlerin alındığına dair duyumlar aldık. Kula’ya gittik, Manisa’ya gittik. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi olumsuz görüş bildirmelerine rağmen öyle bir siyasi dönemden geçiyoruz ki, şirketler, rantı büyük olan işlerini Ankara’dan çözüyorlar. Halkın hakkı yok diyorlar.  Çocuklarınız kanser olsun diyorlar. Ne olursa olsun, biz para kazanalım diyorlar. Bunları engellemek için buradayız.

Daha önceden oldu-bittiye getirilen, 300-500 kişiye istihdam garantisi veren, istihdam edeceğiz deyip 50-60 kişiyi çalıştıran SÜREKO atık bertaraf tesisini biliyorsunuz. Bu tesisin varlığı nedeniyle Esenyazı’dan Ayazören’e kadar hayvanlarımızda farklı doğumlar olmaya başladı. Kanser oranlarımız yüzde 50 arttı. Bunu da biliyoruz.

Sandal Beldemiz, Ankara asfaltı üzerinde, Kula’ya 7 kilometre mesafede ve Kula merkezinden rakımı daha yüksek bir yer. Bu bölgeye çöp tesisi yapılması çok kötü bir olay. Çünkü bu bölgede yüksek hava akımı var. Ayrıca mahallenin içme suları da tesisin yapılacağı yerden geçiyor. 2 bin dönüm meramız var. İnsanlar hayvancılıktan geçimini sağlıyor. Eğer bahsedilen yere çöp tesisi kurulursa hava akımı nedeniyle Söğüt Çayı’na kadar tehlike saçılacak.

Şimdi imza topluyoruz. Gerekirse kaymakamlık önünde eylem yapacağız. Zamanında SÜREKO tesisine izin verenler şimdi ya hayattan göçtü ya siyaseti bıraktı. Bu tesis yapılırken de aynısını dedik. Ancak yapıldı. Şimdi ikincisine asla ve asla tahammülümüz yok. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ön onay alındığını duyduk, bunun araştırmasını yapacağız. Hukuksal olarak gerekli müdahalelerde de bulunacağız” dedi.

İMZALAR TBMM’YE GÖNDERİLECEK

Kula halkı olarak direniş kararı aldıklarını ve tesisin inşasının iptal edilmesi kararı çıkıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini söyleyen Dayan, mahalle muhtarı Ahmet Gökçe nezaretinde topladıkları mevcut 650 imzayı, bayram ertesinde bin 500’e ulaştırıp TBMM’ye göndereceklerini belirtti.

Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ’nin Sandal Mahallesi halkından topladıkları 800 dönüm arazinin tarım alanı olarak kalmasını, ticari alan statüsüne geçmesini istemediklerini ifade eden Avukat Nihat Dayan, “Mahalle halkının geçem kaynağı olan tarımı bitirmeyin, insanların sağlığıyla oynamayın” diye konuştu.

JEOPARK TURİZM REHBERİ ARGAÇ: “KİMYASAL ATIK DEPOLAYACAK TESİSLER SANDAL’DANR UZAK TUTULSUN”

Süreko Süreko Ege Bölgesi Endüstriyel Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi’nin, yurtdışından gelen başta tıbbi atık olmak üzere kimyasal atıkları işlediğini, yurt dışından Mersin limanına gelen kimyasal atıkların tırlar vasıtasıyla her gün mahallelerine taşındığını söyleyen Kula- Salihli UNESCO Global Jeoparkı turizm rehberi Sabahattin Argaç, “Süreko bölgemize inşa edilmeden önce bu bölge jeopark alanı değildi. Süreko’nun ÇED olumlu raporu almış olmasını emsal gösteren Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim AŞ’nin aynı bölgeye ikinci bir tesis kurma isteğinin kabul edilmesi; insan sağlığı, çevre ve tarım açısından olduğu kadar turizm açısından da riskli. Üzerinde yürüdüğümüz topraklar, Sandal Divlit Konisi’ni oluşturuyor. Tarihi açıdan böylesine önem taşıyan bir bölgeye zehir saçan fabrikalar kurmak sağlıklı olmayacaktır. Yetkililerin, Sandal için verdiği bu olumsuz kararı bir kez daha değerlendirmesini ve kimyasal atık depolayacak tesislerin Sandal’dan uzak tutulmasını istiyoruz” dedi.

SEMİH BALABAN: “SANDAL’A SİYASİ KAYGILARLA DEĞİL TAMAMEN İNSAN OLMANIN GEREKLİLİĞİYLE GELDİM”

CHP Manisa Milletvekili Adayı Semih Balaban da Sandal mahallesine gelerek, mahalle halkının eylemine destek verdi. Manisa’nın tüm ilçeleriyle tarım ve turizm cenneti olduğunu söyleyen Balaban, Kula’nın tarımı ve tarihi değerini katletmek isteyecek her türlü oluşumun karşısında olacaklarını vurguladı. Manisa’nın adının çevre katliamları ile anılmasından utanç duyduğunu belirten, Balaban, “Köylümüzün, çiftçimizin yanındayız. Para kazanmak uğruna yok edilmeye çalışılan topraklar, çiftçimizin alın terinin döküldüğü topraklardır. Tarımın yok edilmesine, çiftçinin perişan edilmesine izin vermeyeceğiz. Sandal’a siyasi kaygılarla değil tamamen insan olmanın gerekliliğiyle geldim. Çocuklarımızın sağlıklı bir geleceği olsun diye geldim” dedi.

“MAHALLEMİZDEN UZAK DURUN”

Konuşmaları, sık sık alkış ve ıslıklarıyla kesen mahalle sakinleri, seslerinin duyulmasını isterken, “Ben eşimi kanserden kaybettim. Çocuklarımı da kaybetmek istemiyorum. Mahallemizden uzak durun” sözleriyle isyan eden bir kadın “Bu toprakların asıl sahibi bizleriz ama bize fikrimizi soran yok” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından mahalle sakinleri olaysız bir şekilde toplandıkları mahalle meydanını terk etti.

Editör: Nuray Bozkurt