Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor. DNA hastalıklarından, böbrek ve karaciğere, saç beyazlamasından cilde pek çok sağlık problemini hızlıca önleyen hurma çekirdeği mutlaka değerlendirilmeli.

HURMA ÇEKİRDEĞİ FAYDALARI NELERDİR?

Hurma çekirdeği faydaları özellikle Ramazan ayında sıklıkla tüketilmesinden dolayı gündeme geldi. İşte çöpe atmadan önce 2 kere düşüneceğiniz hurma çekirdeği faydaları...

BÖBREK VE KARACİĞERİ KORUYOR

Hurma çekirdeği karaciğer ve böbreğin korunmasına fayda sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Hurma çekirdeği böbrek taşının düşmesine yardımcı olur ve safra taşı tedavisinde de kullanılır.

KALBİN ŞİFASI

Hurma ve hurma çekirdeğinin bir diğer faydası da kalp hastalıklarına iyi gelmesidir. Sâd İbn-i Ebî Vakkas hasta olduğunda İslam Peygamberi Hazreti Muhammet hasta ziyaretine gelir. Ebî Vakkas "Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu kalbimde hissettim. Sonra 'Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif'in kardeşi Haris İbn-i Kelede'ye git. Tedavi ol. O tabib birisidir. Medine'nin Acve hurmasından yedi tane alsın, onları çekirdekleri ile beraber dövsün (öğütsün) sonra onu süt ile yağ ile sulandırarak sana yedirsin' dedi. Son bu hastalıktan kurtuldum" diye buyurmuştur.

DİYABETE ÇÖZÜM

Hurma çekirdeği kan şekeri ve diyabet gibi sorunları tedavi etmeye yardımcı olur. Yapılan araştırmalarına ardından hurma çekirdeğinin karaciğer ve böbrekte erken diyabetik komplikasyonlara karşı koruyucu özelliği bulunduğunu ortaya koydu.

ENFEKSİYONDAN HURMA ÇEKİRDEĞİ İLE KORUNUN

Hurma çekirdeği özellikle mevsim geçişlerinde artan enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Patojenik virüslere karşı antiviral koruma olarak görev yapar. Birçok viral enfeksiyon tipinin tedavisinde ve önlenmesinde önemli rol oynar.

HURMA ÇEKİRDEĞİ İLE CİLDİNİZİ ONARIN

Hurma çekirdeği içerisinde bulunan mineraller nedeniyle cilt hücrelerinin yenilenmesine, genç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Ciltte stres nedeniyle oluşan bozuklukları tedavi ederken güneş lekelenmesine karşı koruyucu özelliği vardır. Hurma çekirdekleri, antioksidan bakımından zengindir bu nedenle cilt bozukluklarını hızlıca tedavi eder.

HURMA ÇEKİRDEĞİ MASKESİ NASIL YAPILIR?

Sivilce izi, siyah nokta ya da çatlaklar gibi cilt problemleri yaşayanların vazgeçilmezi olacak hurma çekirdeği maskesi tarifi:

Hurma çekirdeğini ezin,

Bal ile karıştırın,

Cildinize bir fırça ya da nemli bir pamuk yardımıyla sürün,

5 dk beklettikten sonra ılık suyla durulayın

Hurma çekirdeği saç ve saç derisi için son derece yararladır. Saç dökülmesi ve çabuk kırılan güçsüz saçları bulunanların devası hurma çekirdeği kolay yapımıyla bakım rutininizde en üst sıraya yerleşecek.

Hurma çekirdeği yağı, yüksek miktarda omega-6 yağ asitleri bulundurmasından dolayı saç derisini besler. Kepek sorununu hızlıca çözen hurma çekirdeği yağı amino asit ve B2 vitamini açısından çok zengindir. İçerdiği mineral ve vitaminler sayesinde saçları güçlendirir ve nemli bir görünüm sağlar.

SAÇ BEYAZLIĞINA 'HURMA ÇEKİRDEĞİ YAĞI' ŞİFASI

Hurma çekirdeği yağı genç yaşta saç beyazlaması sorunuyla karşı karşıya kalanların şifası haline geldi. İçerdiği bakır ve pantotenik vitaminler sayesinde pigment kaybını önlerken saç beyazlamasının önüne geçer.

İleri yaşlarda vücudun daha az melanin üretmesine bağlı olarak başlayan saç dökülmesi hurma çekirdeği yağı ile çözülebilir.

HURMA ÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLİR?

Hurma çekirdeğinin faydalarını duyanlar ''Hurma çekirdeği nasıl tüketilir?'' sorusunun cevabını arıyor.

Hurma çekirdeklerini biriktirin,

Nemsiz ve güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakın,

Yağsız ve susuz orta ateşte kavurun,

Gevrek hale gelen hurma çekirdeklerini blender veya robot yardımıyla öğütün.

HURMA ÇEKİRDEĞİ YUTULUR MU?Hurma meyvesi çekirdeğindeki vitamin ve minerallerle yiyenlerin hem damak tadına hem sağlığına iyi geliyor. Peki hurma çekirdeği yutulur mu?

Hurma çekirdeği diğer meyve çekirdeklerinden daha sert ve büyük olmasından dolayı yutularak tüketilmesi sağlık sorunlarına neden olabilir. Soluk borusuna kaçma riski nedeniyle hurma çekirdeğinin öğütülerek kullanılması daha sağlıklıdır. Hurma çekirdeğini öğüttükten sonra bal veya yoğurtla tüketebilir, kahve yapabilirsiniz.

Editör: Diyar Aslan