Samsun’da bir kamu kuruluşunda çalışan 27 yaşındaki görme engelli Ali Akkılçık, hastaneden randevu almak için Google üzerinden MHRS’ye ulaşmak isterken dolandırıcıların hazırladığı sahte internet sitesine girdi. Resmi MHRS sitesinin birebir kopyası olduğu belirtilen sitede e-Devlet üzerinden giriş yapan Akkılçık, karşısına çıkan 40 TL’lik idari para cezası ödeme ekranına yönlendirildi.

Son 6 ay içerisinde gidilmeyen randevular nedeniyle böyle bir ceza uygulandığını düşünen Akkılçık, ödeme yapmak için kredi kartı bilgilerini girdi. Ancak işlem sonrasında kredi kartından yaklaşık 53 bin TL çekildi.

40 TL Sandığı Ödeme 53 Bin TL Çıktı

Yaşadığı olayın ardından bankayla iletişime geçen Akkılçık, işlemin dolandırıcılık olduğunu bildirdi. İşlemin vergi dairesi adına gösterildiğini ancak ilgili vergi dairelerinden böyle bir ödeme bulunmadığı bilgisini aldığını belirten Akkılçık, aynı gün içerisinde bankaya yazılı başvuruda bulunduğunu ve kartını bloke ettirdiğini söyledi.

Suç Duyurusunda Bulundu

"Devlet hastanesinden randevu almak için Google üzerinden MHRS'ye ulaşmaya çalıştım. Arama çubuğuna MHRS'yi yazdığımda yönlendirilen siteye girdiğimde e-Devlet girişiyle giriş yaptım ve karşıma bir ekran çıktı. Son 6 ay içerisinde gitmediğiniz randevulardan dolayı bir idari para cezası, 40 TL civarında bir idari para cezasının olduğunu gösteren bir ekran gördüm. Ondan sonra ben de bu uygulamanın acaba yeni bir uygulama olduğunu düşündüm. Bir ceza, ufak da bir ceza karşılığında işte randevulara gitmemenin karşılığı olarak böyle bir şey olduğunu düşünerek ödeme ekranına giderek ödeme yapmak istedim. 40 TL olarak yansıtılan, yani gösterilen tutar 40 bin TL olarak banka hesabımdan, yani kredi kartımdan çekildi. Bankayla alakalı iletişime geçtim. Bunun bir dolandırıcılık işlemi olduğunu, vergi dairesi adına, altına yani şeyin miktarın kesildiğini ancak vergi dairelerinin, muhatap olan vergi dairelerinin böyle bir ödeme olmadığını karşılığını aldım. Bankaya yazılı dilekçelerimi verdim. Aynı gün içerisinde, aynı dakika içerisinde, hatta müşteri hizmetlerini arayarak bu işlemin şüpheli olduğunu, bir dolandırıcılık işlemi olduğunu anlatmaya çalıştım. Ancak onlar sadece kartıma bloke koydular. İşlemi de şüpheli olarak kabul ediyorlar ama benden giden tutarı karşılamayı reddediyorlar. Bununla alakalı savcılıkla da başvurularımı yaptım. Bankaya da yaptım ama henüz bir dönüş alamadım. Bankadan da olumsuz dönüşler geliyor. Sorumluluğun bana ait olduğunu söyleyen dönüşler geliyor. Bu şekilde, yani dolandırıcılar kopya site olarak oluşturup bir dolandırıcılık tuzağına düşmüş bulundum" dedi.

"Birebir Aynısı"

"Bütün görünümü aynı. e-Devlet girişleri ve diğer girişleri de aynı. Ben e-Devlet üzerinden giriş yaparak girmeyi tercih ettim ve bunun üzerine e-Devlet'in de bir fake giriş sayfası oluşturulmuş. Tamamen güvenli giriş yaptım sanarak hani düştüm aslında. Tamamen resmi sitenin birebir aynısını kopyalamışlar siteye. Ondan sonra da erişim sağlanıyordu aslında. Bu da büyük bir açık aslında. İnsanların aynı zannederek girmesi, diğer siteye, MHRS resmi sitesini aynı zannederek girmesi, işlem bile değil. Birebir aynı olduğu için fark edilmesi çok mümkün olmayan bir durum" diye konuştu.

Parasının iade edilmesini bekliyor

Site üzerinden kendisine 40 TL olarak gösterilen ödeme nedeniyle işlem yaptığını belirten Akkılçık’ın kredi kartından yaklaşık 53 bin TL çekildi. Yaşadığı olayın ardından hem bankaya hem de savcılığa başvuran Akkılçık, parasının iade edilmesini bekliyor.

Akkılçık, bankadan ve adli süreçten gelecek sonucu beklerken, sahte sitenin resmi MHRS ve e-Devlet giriş ekranlarını birebir taklit ettiğini belirterek yaşadığı mağduriyetin giderilmesini istedi.

Kaynak: İHA