Ramazan ayında oruç tutacak olan kişiler gün içerisinde farklı bir beslenme saatlerine maruz kalacakları için dikkat etmezse kilo alabilir. Gün içerisinde yemek saatlerinin değişmesi nedeniyle beslenme alışkanlıklarında görülen ani farklılıklar Ramazan’da kilo problemlerine yol açabiliyor. Doğru ve dengeli bir şekilde planlanan sahur ve iftar sofraları ise kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenerek kilo vermek mümkündür. İşte oruç tutarken kilo vermenin yolları…

RAMAZAN’DA KİLO VERMEK MÜMKÜN MÜ?

Ramazan ayında gün içerisinde uzun süren açlıkla birlikte oruç tutmaya bağlı olarak vücudun susuz kalması metabolizmanın yavaşlamasına neden olur ve bu da enerji ihtiyacını azaltır. Ramazanla birlikte oruç tutacak kişilerin tüm beslenme alışkanlıkları da değişir. Açlık hissetmemek ve acıkmamak için sahurda fazlaca tüketilen ve uzun süre kalınan açlığın ardından iftarda yenilen ağır yemekler, insan vücudunun yorulmasına ve tüketilen besinlerin doğru bir şekilde sindirilememesine neden olur. Bu durumda Ramazan ayında kilo alımına zemin hazırlar.

Normal zamanlarda da sağlıklı bir yaşam için mutlaka yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması şarttır. Ramazan ayının da diğer zamanlardan farklı olarak sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi uygun bir beslenme programına bağlıdır. Yağlı ve karbonhidrat içeren besinlerin olabildiğince azaltılmasıyla bu ayda sağlıklı beslenerek kilo vermeniz mümkün. İftar ve sahur sofralarında besin değeri bakımından zengin olan yiyeceklerin tüketilmesi, hem vücudun susuz kalmamasını hem de açlık hissinin oluşmamasını sağlayacaktır. Bu beslenme tarzı da uzun vadede kilo alımından çok kilo verimine neden olacaktır.

Ramazan ayı ile birlikte vücudumuzun günlük hayatta aşina olduğu beslenme alışkanlığında birtakım değişimler meydana gelir. Normal zamanlarda üç öğün olan Ramazanla birlikte ikiye düşer. Bu durum beslenme düzenine dikkat edildiği takdirde avantaj sağlayabilir. Bazı hususlara dikkat edilmesi durumunda Ramazan ayı süresince kilo kontrolü sağlanabildiği gibi kilo vermek de mümkün olabilir. Beslenme uzmanlarının tavsiyelerini de göz önünde bulundurarak, sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için Ramazan sofralarını mümkün olduğunca besin değeri yüksek gıdalarla, sağlıklı besinlerle donatmak oldukça doğru bir karar olacaktır. Ayrıca sahur öğününün de ihmal edilmemesi oldukça önemlidir.

Bu doğrultuda Ramazanda uygulanacak özel bir beslenme diyeti ile vücut için gerekli olan kalori ve gıdalar temin edilebilir. Bu sayede fazla kilolar verilmiş olur. Oruç tutulduğu zaman günlük kalori alımı önemli ölçüde kısıtlandığı için diğer günlerde diyet uygulamasında sorun yaşayan kişiler, ramazan ayında sağlıklı beslenme düzenleri aksamadan kilo verme yoluna gidebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar ramazandakine benzer şekilde yapılan aralıklı oruç diyetinin vücut sağlığının geliştirilmesinde önemli katkılar sağlarken kilo vermeyi kolaylaştırdığını ortaya koymuştur.

ORUÇ TUTARKEN NASIL KİLO VERİLİR?

Vücudun susuz kaldığı ve metabolizmanın yavaşladığı Ramazan ayında, oruç tutanların en çok şikayet ettiği konulardan birisi de fazla kilo alımıdır. Oysaki bu durumu avantaja çevirip kilo alımını durdurmak hatta kilo vermek mümkün. Beslenme uzmanları, sahur ve iftar menülerinin mümkün olduğunca sağlıklı besinlerden oluşması gerektiği vurguluyor. Bu öğünlerde tüketilen fazla yağ ve karbonhidrat, insan vücudunda uzun vadede kilo oluşumuna neden oluyor. Bu nedenle daha çok protein ağırlıklı beslenmek, insan vücudunun daha düzenli çalışmasını sağlayacak ve kilo oluşumuna neden olan faktörleri de otomatik olarak ortadan kaldıracaktır.

Ramazan ayında en önemli hata gün boyu açlık olacağı düşüncesiyle sahur ve iftarda kalori alımına yüklenilmesidir. Öğünlerde sıklıkla vücutta tokluk hissi oluşturmayan, kalori yönünden zengin, besleyici yönden fakir gıdalara ağırlık verilmesi en büyük yanlışlardandır. Ramazan ayı süresince sağlığın korunmasıyla birlikte kilo verilebilmesi için her iki noktaya da dikkat edecek şekilde beslenmenin planlanması gerekir.

Sahurda gün boyu tokluk hissi oluşturacak, besin değeri yüksek lifli gıdaların tercih edilmesi bu noktada büyük bir fayda sağlayacaktır. Hurma, gün kurusu, kuru yemiş gibi yemişler; kepek, çavdar, buğday gibi lifli tahıllardan zengin besinler; yeşil yapraklı sebzeler; meyveler tüketilmesi ve protein ağırlıklı beslenilmesi gün boyu tok tutacak, vücut için gerekli vitamin ve minerallerin alınmasını sağlayacaktır. Yeterli miktarda sıvı alınması da gereksiz kalori alımının önüne geçerek sağlığın korunmasına yardımcı olacaktır.

İftar yemeklerinde uzun süren açlık sonrası gıda alımına ağırlık verilmemesi, porsiyonların küçük tutulması, yavaş yemek yenilmesi, lokmaların ağızda uzun süre çiğnenmesi gibi faaliyetler de gereksiz gıda alımının önlenmesinde yardımcıdır. Ramazan boyunca öğünlerde alınacak gıdaların seçiminde tabağın yarısı sebze yemeği veya salata, dörtte biri protein içerikli besinler, kalan dörtte biri ise karbonhidrat özelliğine sahip tahıllar, şekerli gıdalar veya nişasta içerikli ürünler için ayrılabilir.

Oruç tutarken kilo vermek için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Sahuru kaçırmayın

Dengeli bir menü ile iftar yapın

Porsiyonlarınızı kontrol edin

Kızartılmış yiyecekler tüketmeyin

Tuz alımını sınırlayın

Şekeri mümkün olduğunca azaltın

Su tüketin

30 dakikalık bir antrenman yapın

DENGELİ BESLENİN

Ramazan ayı boyunca dengeli besinlerden meydana gelen bir menünün yanı sıra kızartılmış yiyeceklerden de kaçınılmalıdır. Bu gibi besinler, açlık hissini ortadan kaldırmadığı gibi gün boyu sizi zayıf düşürecek ve iftarda fazla yemek tüketimine neden olacaktır.

SAHURU İHMAL ETMEYİN

Sahur ve iftar gibi öğünleri ihmal etmeyin. Özellikle sahur yapmadan oruç tutmanın insan vücudunu ve metabolizmasını olumsuz etkilediği, uzmanlar tarafından sıklıkla ifade edilmektedir. Bu nedenle sahur öğünü ihmal edilmeden, sağlıklı besinlerle geçirmeye özen gösterilmelidir.

SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Tüm bunların yanı sıra su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerekmektedir. Gün boyu uzun süre aç kalarak vücudun tüketmiş olduğu suyu dengeleyebilmek ve vücudu susuz bırakmamak için su tüketimini artırmak ve düzenli hale getirmek gerekmektedir.

İFTAR SONRASI TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YAPIN

İftarlardan sonra yapılan 30 dakikalık yürüyüş ya da antrenman, iftarda almış olduğunuz kalorilerin yakılmasını sağlayacaktır. Düzenli bir antrenman planı, Ramazan ayında kilo vermek için ideal olacaktır.

SAHURU YAPTIKTAN EN AZ 40 DAKİKA SONRA UYUYUN

Ramazan ‘da kilo almamak için sahura mutlaka kalkmak gerekir ve sahuru yaptıktan en az 40 dakika sonra yatmak, suyu yemekten önce bolca içmek, hafif gıdaları tercih etmek gerekir.

PORSİYON KONTROLÜ YAPIN

Sağlıklı menülerle hazırlamış olduğunuz sofralarda, porsiyon kontrolü de sizi fazla kilo alımından koruyacaktır. Gereğinden fazla besin tüketmemek, tokluk hissinin hissedilmesi ile birlikte yemek yemeyi terk etmek, oldukça yardımcı olacaktır.

Editör: Nuray Bozkurt