DİSTİMİ BELİRTİLERİ VE AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLER

Distimi belirtileri genellikle depresyon belirtilerini içerir ancak üç önemli ayırt edici özellik vardır. Bunlar, genelde çevresel aktivitelere ilginin azalması, semptomların yetişkinlerde iki yıl, çocuklarda ve ergenlerde bir yıldan uzun süre devam etmesi ve sinirlilik halidir. Özellikle çocuk ve ergenlerde sinirlilik hali, moral bozukluğu olarak daha belirgin görülebilir.

DİSTİMİ VE MAJÖR DEPRESYON ARASINDAKİ FARK

Distimi ile majör depresyon belirtileri aynıdır, ancak distimi belirtileri daha uzun süre ve daha hafif gözükür. Bu nedenle distimi, majör depresyona göre daha zor fark edilebilir. Özellikle kişinin en az iki yıldır tutku, neşe, ilgi, cinsel istek duymuyorsa, kronik depresyon düşünülmeli.

Distimi genellikle sosyal problemlerle birlikte görülür. Bu problemler, mobbing, yeterince dinlenememe, kendine zaman ayıramama, ailevi problemler ve sosyal çevreyle yaşanan sorunları içerebilir. Bu durumlar, kişinin yaşamdan keyif almasını engeller ve hayatın akışını sorgulamasına neden olabilir.

Fito Krem Ne İşe Yarar? Yüze Sürülür Mü? Faydaları Nelerdir? Fito Krem Ne İşe Yarar? Yüze Sürülür Mü? Faydaları Nelerdir?

DİSTİMİDEN KORUNMA ÖNERİLERİ

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, distimiden korunmak için şu önerilerde bulundu:

Sosyal İlişkilerin Sürdürülmesi: Sosyal ilişkileri devam ettirmek, distimiden korunmada önemli.

Keyif Alınacak Aktiviteler: Bireyin keyif alabileceği aktiviteleri sürdürmesi ruh sağlığı için önemli.

Egzersiz ve Stres Yönetimi: Beden ve ruh sağlığı için düzenli egzersiz ve stres yönetimi uygulamak önemli.

Profesyonel Destek: Yaşanan zorluklarla başa çıkmakta güçlük çekiliyorsa, bir uzmandan destek almak önemli.

Kaynak: Cumhuriyet