2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde sosyal medyada yaygın olarak kullanılan piro kelimesi herkesin merak ettiği bir kelime haline geldi. Bu kelime her yerde kullanılmaya başlayınca, 7’den 70’e herkes “Piro ne demek?” diye araştırmaya başladı. İşte biz de “Piro ne demek?”, “Kemal Kılıçdaroğu’na neden pirom deniyor?” gibi soruların cevaplarını haberimizde açıkladık.

Piro ne demek?

Alevilik inancında önemli bir yere sahip olan Piro kelimesi, liderlik ve kurucu anlamlarına gelmektedir. Saygı duyulduğunu göstermek için genellikle bu kelime tercih edilir. Aynı zamanda bir işin uzmanı olan yani piri olarak görülen kişilere hitap ederken de kullanılır.

Kemal Kılıçdaroğlu'na neden "Piro" deniyor?

Vatandaşların sıkça merak ettiği bir konu da, Kemal Kılıçdaroğlu’na neden pirom denildiği. Pirom, genellikle saygı duyulduğunu göstermek için kullanılır ve bir alanda uzman ve tecrübeli bir isim olarak görüldüğü için “pirom” ifadesiyle ona gösterilen saygı vurgulanır.

Piro kelimesinin kökeni

Bir hitabet kelimesi olarak kullanılan Piro, Alevilikte önemli bir anlamı vardır. Piro kelimesi ‘pir’ kökünden türetilmiştir. TDK’ya göre pir sözcüğünün anlamı, tecrübeli, deneyimli, kurucu ve yaşlı kimsedir. Pir kelimesinin kökeni Farsçadır. Pir kelimesi özellikle meslekte tecrübeli kişiler için kullanılır.

Ortaköy mahallesinin su sorununa kökten çözüm Ortaköy mahallesinin su sorununa kökten çözüm

Kaynak: Haber Merkezi