Bu yeni ölçüm yöntemi, metrenin milyarda biri ölçeğinde partikülleri tanımlayabiliyor. Araştırmacılar, plastik boyutu küçüldükçe tehlikenin arttığını vurgulayarak, bu nanoplastiklerin insan vücuduna daha rahat girebileceğini belirtti. Plastik partiküllerinin kan-beyin bariyerini geçebilecek kadar küçük olduğunu ifade eden araştırmacılar, bu durumun ilerleyen yaşlarda beynin belirli bölgelerinde hücre kaybına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Araştırmacılara göre, bu küçük plastiklerin içme suyu yoluyla vücuda girmesi, hızlı etkiler gösteriyor. Bu plastik partiküllerinin bağırsaklarda yiyecek sindirimine yardımcı olan mikropları etkileyebileceği ve ayrıca sağlık risklerine yol açabileceği düşünülüyor, özellikle artan ölüm oranları ve doğum kusurları gibi sorunlarla ilişkilendiriliyor.

Araştırmacılar, bu plastiklerin suyun üretimi sırasında ortaya çıkabileceği veya ambalaj malzemelerinden salınabileceği konusunda spekülasyon yapıyor. Ancak, insanların hangi plastikleri ve hangi miktarlarda tükettiği, vücuda ne kadar plastik girdiği konusunda henüz kesin bilgi bulunmuyor.

Manisa’da 150 yıllık gelenek… Bu yıl da tekrarlandı! Manisa’da 150 yıllık gelenek… Bu yıl da tekrarlandı!

Bu önemli bilgiler, "Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)" adlı dergide yayınlanan araştırmada ortaya kondu.

Kaynak: AA