Ahmet ÜNSAL/Manisa

Türkiye iki büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da büyük yıkıma yol açtı. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybı sayısı 41 bin 20'ye yükseldi.

Depremin hemen ardından bölgeye yoğun şekilde kurtarma ekipleri ve gıda yardımı yağdı. Cuma günü Manisa merkezde bulunan okullarda görev yapan ve kendilerine ‘Pazarcık kızları’ adını veren 10 gönüllü kadın öğretmen depremin sarstığı Pazarcık bölgesine giderek bölgedeki depremzedelere sıcak yemek verebilmek için kolları sıvadı.

DEPREM BÖLGESİNİN İLK GÖNÜLLÜ KADIN AŞÇISI SEDA ÖĞRETMEN

Bilindiği üzere depremin ilk gününde yemek pişirmek için ilk öğretmen Manisa Yunusemre ilçesinde bulunan Suphi Egemen İlkokulu Müdürü Seda Evre Satan idi. Seda Öğretmen İsmet İnönü Kız Meslek Lisesindeki aşçı ekibiyle birlikte bölgeye gönüllü olarak gitmişti. 24 Saat boyunca gözünü bile kırpmadan ertesi gün depremzedelere pişireceği yemeklere lezzet vermek adına dev kazanlardaki malzemeleri karıştırıp hazırlamanın ötesinde bizzat yemekleri de kendi elleriyle depremzedelere servis etmişti.

ŞİMDİ GÖREV GÖNÜLLÜ ‘PAZARCIK KIZLARI’NDA

Şimdi ise Manisa’dan onun bulunduğu bölgeye 10 gönüllü kadın öğretmen gitti. Onlar da tıpkı Seda öğretmen gibi canla başla günde üç çeşit sıcak yemek pişirerek depremzedelerin, yaşama sıkı sıkı bağlanmalarını sağlıyorlar.

Bölgeye giden ‘Pazarcık Kızları’ bölgedeki depremzedelere sadece yemek yapmanın ötesine giderek minik depremzedelere yönelik çeşitli oyunlar oynayarak onları motive etmeye acılarını biraz olsun dindirmeye çalışıyor.

“GÜNDÜZLERİ ÇOCUKLARIMIZA HAVANIN KARARMASIYLA BİRLİKTE ANNELERİNE MORAL OLUYORLAR”

Bölgedeki çocuklara ve depremden dolayı travma geçiren kadınlara da destek veriyorlar. Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Yıldıray Demirtaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Deprem bölgelerinde kadınlarında her türlü desteğe ve motivasyona ihtiyaçları olduğu kadın öğretmen arkadaşlarımıza anlattık. Onlar da kendi aralarından oluşturdukları 10 kişilik gönüllü Pazarcık Kızları adını koydukları grupla bölgeye gönüllü olarak gitmek istedikleri bize ilettiler. Şimdi oradan bizlere güzel haberler veriyorlar. Kadın öğretmenlerimiz bölgedeki depremzedelere sıcak yemek vermenin ötesine giderek gündüzleri çocuklarla oyun aktivitelerinde bulunuyor. Havanın kararmasıyla birlikte depremzede kadınlarımızla sohbet ederek onların bulundukları ortamlardan biraz olsun uzaklaştırıyorlar” dedi.

MANİSA 7 BİN YAKIN DEPREMZEDE YE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Depremin yerle bir ettiği 11 ilde sağ olarak kurtulan kadınlı çocuklu 7 bin depremzede Manisa’daki Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda misafir edilirken öte yandan da şehirde bulunan özel yurtlar da kapılarını depremzedelere açtı.

Yunusemre ilçesi sınırlarında bulunan Reyhan Bayer Kız Yurdu sahibi 100’ün üzerinde çocuklu depremzedeyi bünyesinde ağırlarken 0-18 yaş aralığındaki 30’ya yakın çocuklarla ilgili de eğitim kadrosunu seferber etti.

Özellikle yemekler sonrasında yurdun bahçesinde çocuklara yönelik oyun saatleri planlıyor.

Çocuklar rehber öğretmenler nezaretinde günlerini oldukça eğlenceli konuma getiriyorlar. 

Editör: Onur Yılmaz