İYİ Parti’den 31 Mart yerel seçimlerinde Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Op. Dr. Gürhan Özcan, öğrenciler için toplu taşımada abonmanlık sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.  

Manisa Büyükşehir, Yunusemre'den halk ekmek büfelerini devraldı: Pilot ilçe Yunusemre olacak Manisa Büyükşehir, Yunusemre'den halk ekmek büfelerini devraldı: Pilot ilçe Yunusemre olacak

Birçok ilde bu sistemin kullanıldığını ifade eden Özcan, “Örneğin Mersin’de öğrencilere 60 TL’ye 60 biniş hakkı verilirken, Ankara'da ise 220 TL’ye bir ay sınırsız binme hakkı veriliyor.  Ferdi Zeyrek başkan, böyle bir uygulamaya gitmeyip, 65 yaş üstü, engelli, gazı ve şehit yakınları için, ulaşım kooperatifine aylık 500 bin binim üstünde yaptıkları taşıma için destek oranının yüzde 56 civarında artış vermiştir. Bu karar kooperatifi esnafı için oldukça anlamlı bir destek olmuştur, hayırlı olsun. Ama bu destek öğrenciler için bir anlam ifade etmedi. Burada direkt öğrencinin cebini ilgilendiren konu ise aylık 100 TL ile 120 biniş hakkı olmalıdır. Bu masrafın tamamını da büyükşehir belediyesi karşılamalı,  taşıma kooperatifine kesinlikle bir yük gelmemelidir. Öğrenci ile birlikte bu uygulamaya öğretmenler de dahil olmalıdır. Abonelik sistemi ile trafikte bir rahatlama yaşanacak, vatandaşlar toplu taşımaya yönelecektir. Öğrencinin aylık ulaşımdan tasarrufu en az 400 TL olacaktır. Bu rakam ile öğrenci yemek ihtiyacının bir kısmını karşılayacaktır” dedi.        

Kadın Yolculara Pozitif Ayrımcılık Sağlanmalı

Başka illerde örneği olan projenin Manisalı öğrenciler için de hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Özcan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Diğer iller bunu yapıyorsa Manisa'da eğitim gören öğrencilerin de abonmanlık sistemi en doğal hakkıdır. Ayrıca gece saat 22.00’den sonra kadın yolcuların durak dışında istediği yerde inip binmeleri gereklidir. Bu konu önemlidir, çünkü ilimizde çok fazla sığınmacı bulunmaktadır, ayrıca başıboş sokak hayvanları geceleri daha tehlikeli olmaktadır.”

Anne Kart Ne Zaman Uygulamaya Geçecek?

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in seçim dönemindeki vaatleri arasında yer alan ‘Anne Kart’ uygulamasını da hatırlatan İYİ Partili Özcan, uygulamanın ne zaman hayata geçirileceğini sordu.

Özcan, “Seçim yarışına girmiş biri olarak, Büyükşehir’i ilgilendiren her konuda demeçlerim ve önerilerim olacaktır. Zaman hızla akıp gidiyor, vatandaşımızın bana verdiği bir oy bile önem arz etmekte. Onun için doğru bildiğim konularda tavsiye ve önerilerimi sunmaya bana oy veren vatandaşımız için devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Özkan ÇELİK