Akaryakıt fiyatlarında küresel enerji piyasalarındaki dalgalanma ve savaşların oluşturduğu baskı sürerken, motorin kullanan milyonlarca araç sahibini önümüzdeki aylarda yeni bir maliyet artışı bekliyor. 13 Ağustos'ta yürürlüğe giren düzenlemeyle motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan bölümünde sıfırlanırken, bu uygulamanın geçici olduğu belirtildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan 11606 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'na göre motorinden alınan ÖTV, eylül ayından itibaren her ay 3 lira artırılacak. Buna göre litre başına ÖTV eylülde 3, ekimde 6, kasımda 9 ve aralıkta 12 liraya ulaşacak. 1 Ocak 2027'den itibaren ise ÖTV'nin 13,9006 liraya çıkması öngörülüyor.

Mevcut pompa fiyatları da yaklaşan artışın boyutunu ortaya koyuyor. Motorinin litresi İstanbul Avrupa Yakası'nda 82,73 TL, Anadolu Yakası'nda 82,58 TL, Ankara'da 83,83 TL, İzmir'de 84,12 TL ve Manisa'da 84,19 TL seviyesinde bulunuyor. Adana'da 84,67 TL, Adıyaman'da 85,02 TL, Afyon'da 85,06 TL ve Ağrı'da 85,40 TL seviyeleri görülüyor.

Üstelik söz konusu fiyatlar, motorinden alınan ÖTV'nin sıfır olduğu döneme ilişkin.

Eylülde ilk artış geliyor

Motorin fiyatları açısından ilk kritik tarih 1 Eylül olacak. ÖTV'nin litre başına 3 liraya yükselmesiyle birlikte yüzde 20 KDV'nin etkisi de eklendiğinde, yalnızca vergi kaynaklı teorik artış 3,60 liraya ulaşacak.

Ekim ayında ÖTV'nin 6 liraya çıkmasıyla ağustos ayına kıyasla KDV dahil fark 7,20 liraya, kasım ayında 9 liralık ÖTV ile 10,80 liraya, aralık ayında ise 12 liralık ÖTV ile 14,40 liraya yükselecek.

Aralıkta 100 lira sınırı gündemde

Uluslararası petrol fiyatları, döviz kuru, rafineri maliyetleri ve dağıtım marjlarının değişmediği varsayımında dahi motorin fiyatlarında ciddi bir yükseliş ortaya çıkacak.

Mevcut fiyatlar sabit kalsa bile aralık ayında motorinin litre fiyatının İstanbul'da 97 lirayı, Ankara ve İzmir'de ise 98 lirayı aşması bekleniyor. Bazı illerde ise fiyatların 100 liraya birkaç kuruş mesafede kalacağı hesaplanıyor.

Akaryakıt fiyatlarına bu süreçte ayrıca bir zam gelmesi halinde ise motorinde 100 liralık psikolojik sınırın çok daha erken aşılması mümkün olacak.

Muhabir: Özkan ÇELİK