Bedensel Engelliler Derneği’nden flaş iddialar! Bedensel Engelliler Derneği’nden flaş iddialar!

Beyazay Manisa Şube Başkanı Mimar Fisun Kumbaracı Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Her yıl ekim ayının ilk haftasının Dünya Mimarlık Günü olarak kutlandığını ifade eden Kumbaracı,  Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA), 2023 Dünya Mimarlık Günü'nün temasını ‘Dirençli Topluluklar için Mimarlık’ olarak açıkladığını ifade etti.

Kendisinin de mimar olduğun hatırlatan, aynı zamanda engelli bireyler için çalışan Beyazay Derneği’nin de Manisa Şube Başkanı olan Kumbaracı, mimari tasarımların yapıldığı süreçte engellilerin de mutlaka düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kumbaracı, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yılın teması üzerinden pek çok konu başlığı açılabilir. En basitinden topluluklar mı dirençli olmalı, kentler mi yoksa mimarlık ve mimarlar mı? Bu yılın temasının derinliğinden ziyade tema içerisinde geçen ‘topluluk’ sözcüğüne değinmek istiyorum. Dünyadaki en büyük azınlık olarak nitelendirilen engelliler, OECD-AB ve Türkiye verilerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Yani dünyada 1 milyar engelli var ve engellilere en büyük engel bazen mimari olabiliyor. Engellileri görmezden gelerek, yok sayarak ya da unutarak gerçekleştirilen fiziksel çevreler ve mekânlar, engelliler için oluşturulan yeni engeller olabiliyor ve yaşamlarını olumsuz etkiliyor. Ya da şöyle düşünelim; toplumu oluşturan tüm bireylerin düşünülerek tasarım kararlarının alındığı, yalnızca engelli bireyler için değil herkes için eşit erişilebilir tasarımların tercih edildiği ve uygulandığı bir ortamda, engelsiz bir yaşamda hayat ne kadar güzel olur. Olumlu ve olumsuz katkılar mimarinin engelliler ve engellik konusunda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Önceki yılların temalarından ‘İnsan Hakları ve Mimarlık’ geliyor hemen akla ve ‘Daha İyi Bir Dünya Tasarla!’ Bu bağlamda Beyazay ailesi olarak mimarlığı çok önemsiyoruz. ‘Mimarlık, herkes için ve daha iyi bir dünya için…’ diyor; kentlere ruhunu veren, yaşam alanlarımızı şekillendiren mimarların Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyoruz.”

Editör: Nuray Bozkurt