Merkez Bankası, yılın son faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu, politika faizini beklentilere paralel bir şekilde 250 baz puan artırarak yüzde 42,5'e çıkardı. Haziran ayından itibaren uygulanan sıkılaştırma politikasını devam ettiren Merkez Bankası, toplamda bu yıl içinde faizleri 34 puan artırmış oldu.

Kurul, alınan bu kararı aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüşü desteklemek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmak amacıyla aldığını belirtti. Ayrıca, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlama hedefiyle faiz artışını gerçekleştirdi.

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendirirken, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme ve Türk lirası varlıklara talebin güçlenmesinin de etkili olduğunu vurguladı.

Karar metninde ayrıca, mikro- ve makro ihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesi amacıyla çalışmalara devam edildiği, kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyine uyumlu olduğu ve parasal sıkılaştırma eşliğinde aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik düzenlemelerin devam edeceği ifade edildi.

Rakı Fiyatları Zamlandı! 2024 Mayıs Güncel Fiyat Listesi Rakı Fiyatları Zamlandı! 2024 Mayıs Güncel Fiyat Listesi

Merkez Bankası, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip edeceğini ve politika kararlarını bu doğrultuda almayı sürdüreceğini belirtirken, miktarsal sıkılaştırma politikasını da devam ettireceğini açıkladı.

Yapılan bu faiz artışı, enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarını sağlama amacı taşıyor. Özellikle döviz kuru istikrarı ve cari işlemler dengesinin desteklenmesi hedefleniyor.

 

Kaynak: Haber Merkezi