Elektrikli otomobil devi BYD’nin Manisa’da fabrika kurma planı gündemdeki yerini korurken şirketin Kanada’da yeni bir üretim tesisi kurma seçeneğini değerlendirdiği ortaya çıktı.
Çin merkezli elektrikli otomobil üreticisi BYD’nin Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı yatırım süreci belirsizliğini koruyor. Daha önce Manisa’da yıllık 150 bin araç kapasiteli bir elektrikli otomobil fabrikası kurması planlanan şirketin yatırımında henüz somut bir adım atılmadı. Türkiye’deki yatırım süreci tartışılmaya devam ederken BYD’nin bu kez Kanada’da fabrika kurma seçeneğini değerlendirdiği açıklandı. Konu, hem iş dünyasında hem de siyasi çevrelerde gündem olmaya devam ediyor.
Manisa’da Elektrikli Otomobil Fabrikası Planlanıyordu
BYD’nin Türkiye’de önemli bir sanayi yatırımı gerçekleştirmesi bekleniyordu. Planlara göre Manisa’da kurulması öngörülen fabrikanın yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olması ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyordu. Tesisin 2026 yılı sonunda üretime başlaması planlanmıştı. Ancak öngörülen süre içerisinde yatırımla ilgili henüz somut bir adım atılmadı.
Yatırım Süreci Meclis Gündemine Taşındı
BYD’nin Türkiye’deki yatırımının gecikmesi siyasi gündemde de tartışma konusu oldu. Fatih Kacır, yatırımın teşvik mevzuatı çerçevesinde yakından takip edildiğini belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, yatırım şartlarının yerine getirilmemesi durumunda gerekli yaptırımların uygulanabileceğini ifade etti.
“Fabrika Yapılmazsa Teşvikler Geri Ödenecek”
Yatırımın geleceği konusunda yerel yöneticilerden de açıklamalar geldi. Sait Türek, yatırımın gerçekleşmemesi durumunda şirketin aldığı teşvikleri geri ödemek zorunda kalabileceğini belirtti. Türek, küresel gelişmelerin yatırım kararında etkili olduğunu ifade ederek şirketin dünya genelindeki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.
BYD Kanada’da Fabrika Kurmayı Değerlendiriyor
Şirketin yeni yatırım planlarına ilişkin açıklamalar dikkat çekti. BYD Yönetici Başkan Yardımcısı Stella Li, Kanada’da bir üretim tesisi kurma seçeneğini aktif olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Bloomberg’e konuşan Li, potansiyel bir tesis için Kanada pazarının incelendiğini ancak henüz kesin bir karar alınmadığını söyledi.
Şirket Küresel Satın Alma Seçeneklerini de İnceliyor
BYD’nin yalnızca yeni fabrika yatırımı değil, şirket satın alma seçeneklerini de değerlendirdiği belirtiliyor. Stella Li, küresel otomotiv sektöründe bazı üreticilerin rekabet gücünün zayıfladığını belirterek BYD’nin fırsatları yakından izlediğini ifade etti. Li, şirketin olası bir ortak girişime sıcak bakmadığını vurgulayarak “Her fırsata açığız” ifadelerini kullandı.





