Ülke genelinde en önemli sorunlarımızdan bir tanesi başıboş sokak köpekleri... Her gün artan sayıları nedeniyle halk sağlığı ciddi bir tehdit altında kalıyor. Öyle ki sokaklarda oynayamayan çocukların, rahatça yürüyemeyen vatandaşların sayısı artıyor. Veliler çocuklarını okula yalnız başına gönderemiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Ağustos tarihinde gazeteciler ile yaptığı bir toplantıda sahipsiz köpek sorunu ile ilgili net mesajlar vermiş, “Belediyeler, sokaklarda yaşayan hayvanları barınaklara almalı. Bu konunun takipçisiyim. Ne gerekiyorsa yaptık, yapacağız” ifadelerini kullanmıştı. Buna rağmen Manisa’da sahipsiz köpek sorununun devam ettiği gözlemlendi.

Manisa’da Sahipsiz Köpek Sorunu Var

Aileler çocuklarının okula giderken başıboş köpek saldırısına maruz kalmasından korkuyor. Köşe başlarında, caddelerde, sokak aralarında sürü halinde gezen başıboş köpekler, tehlike arz etmeye devam ediyor. Vatandaşlar sahipsiz köpeklerin barınaklara alınarak tedavi altına alınmasını talep ediyor. Çöp kutularının yanında yemek artıklarıyla beslenmeye çalışan sahipsiz köpekler kendi sağlıklarından da oluyor. Vatandaşlar, bulundukları ilçelerdeki belediyelerin konuyla ilgili acil aksiyon almasını istiyor. Geçmiş dönemde çocuğu köpek saldırısında yüzünden yaralanan Manisalı bir baba, “Biz bıktık bu sokak köpeklerinden. Çocuklarımız sokağa çıkıp da rahat rahat oyun oynayamıyor. Buna bir çözüm bulsunlar. Alıp da geri salmasınlar.” ifadelerini kullanmıştı. 2023 yılında Manisa’da yaralananlar olmuş, sokak köpeği saldırısı nedeniyle bir kişi motosikletten düşerek hayatını kaybetmişti.

Bulaşıcı Hastalıklara Neden Oluyor

Başıboş sokak hayvanları hayatlarını idame ettirmek için çoğunlukla hijyenik olmayan şekillerde beslenme ihtiyaçlarını gidermekte. Bu beslenme yöntemlerinin başında çöp konteynerleri yer almakta. Çöp konteynerlerinden çoğu zaman zehirleyici yan etkileri olan besinler hayvanlarda ölüme veya hastalıklara sebep olmakta. Bu hastalıklar ölümcül olabildiği gibi tür içinde bir zararı olmayan ama bulaşıcı etkiye sahip hastalıklar da olabilir. Taşıyıcı görevi üstlenen hayvan bu hastalığı başka türde canlılara bulaştırabilir ve bu hastalık bulaşan kişide ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Erzurum’dan acı haber… Şehidimiz var! Erzurum’dan acı haber… Şehidimiz var!

Avrupa Sokak köpeği Sorununu Nasıl Çözdü?

Avrupa’da insanlar barınaklara yardım etmeye teşvik edilirken sokak köpekleri sorunu yalnızca kanunlar yoluyla değil, toplumun tamamının işbirliği sayesinde sona erebildi.

Almanya’da sokak köpekleri, başıboş, sahipsiz köpekler olarak tanımlanıyor. Alman halkı için sokakta başıboş köpek gördüğünde belediyeyi veya “Tierheim” adı verilen kuruluşları aramak kanuni bir zorunluluk niteliğindedir. Federal idari mercilerin sokak köpekleri için belirlediği alanlarda belediyeler ve Tierheim kurumları sokak köpekleri için yaşama alanı oluşturuyor ve sokaklardaki başıboş köpekler kısırlaştırıldıktan sonra bu alanlarda muhafaza ediliyor. Alman toplumunda sokak köpeklerine ilişkin en önemli duyarlılık, yardımları doğrudan çevredeki köpeklere yapmaktansa, yardım kuruluşlarına ve belediyelere yapmaktır. Bu şekilde insanlar dolaylı olarak birçok köpeğe yardım edebiliyor. Manisa Kulis Haber

Editör: Onur Yılmaz