Burhan AKDEMİR

Deprem felaketinin ardından Malatya’da sahra eczanesi kurulmasını sağlayan Manisalı eczacılar, çalışmalarında bununla da sınırlı kalmadı. Burada kurdukları eczaneden depremzedelere ilaç ulaştıran Manisalı eczacılar bugün itibariyle de depremin en çok hasar verdiği illerden biri olan Hatay’a geçerek, bölgede kurulan sahra eczanesinde çalışmalara başlayacak.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkımlara neden olan 7.7 ile 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından Türkiye 7’den 70’e tek yürek oldu. Bölgedeki yaralar sarılmaya çalışırken, Manisa’dan da bölgeye çok sayıda ekip, ekipman ve insan gitti.

Manisalı eczacılar da Manisa Eczacı Odası öncülüğünde, bölgede ilaç sağlamak adına vakit kaybetmeden harekete geçti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı, bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

İlk olarak Adıyaman’a gittiklerini ve burada bir sahra eczanesi kurduklarını ifade eden Balı, bugün de Hatay’a geçerek çalışmalarına devam edeceklerini aktardı. Balı şöyle konuştu: “3 gün kaldım bölgede. Geri geldim ve yarın (bugün) sabah Hatay’a yola çıkacağım. An itibariyle ‘Sahra eczanesi’ olarak tabir edilen, çadır veya konteynerden kurulan 25 eczane var. Ya da tırın içinde kuruluyor. Bölgede 250’den fazla eczacı hizmet veriyor. Biz ilk etapta Manisa eczacıları olarak Malatya’ya gidip bir eczane kurduk. Şimdi 12 eczacımızla birlikte Hatay’a gideceğiz. Orada kurulmuş olan sahra eczanelerinde çalışacağız. Orası kötü durumda. Yanımızda giderken ilaç, yemek, bebek bezinden ısıtıcıya, biberona kısaca bugün Manisa’da kullanılabilecek ne varsa her şeyi götürmeye çalışıyoruz. Bu malzemeler de odaların ve eczanelerin organizasyonuyla temin edildi.”

MANİSALILARA ÇAĞRI: “EVDEKİ İLAÇLARI GÖNDERMEK YERİNE ECZANELERE NAKDİ YARDIMDA BULUNUN”

Deprem bölgesinde ilaçların tasnifi için yeterli personel bulunmadığına dikkat çeken Balı, Manisalıların ilaç göndermek yerine Manisa’daki eczanelere nakdi yardımda bulunabileceklerini dile getirdi. Balı, sözlerine şöyle devam etti: “Halkımıza şunu söyleyebiliriz. Son kullanma tarihleri geçmemiş de olsa, evlerinde kullandıkları ikinci el ilaçları istemiyoruz. Çünkü sahra eczanelerinde o ilaçları ayrıştıracak miat kontrolü yapacak insan gücü yok. Eğer ilaç bağışında bulunmak isterlerse eczanelere nakdi yardımda bulunabilirler. Nakdi bağışı alan eczaneler, bölgede ayakta kalan depolara para aktarıyor ve ilaçlar temin ediliyor. Örnek vermek gerekirse Adıyaman ilaçlarını Diyarbakır’daki depolardan çekiyor. Buradan giden ilaçlar çöp olacaktır. Vatandaşlarımıza bunun duyurusunu yapmış olalım.”

Editör: Onur Yılmaz